Навіщо Adidas купив Reebok, і що з того получилось

Перша розмова про угоду між adidas і Reebok відбулася незабаром після літньої Олімпіади-2004 в Афінах. Керівник adidas Герберт Хайнер і глава Reebok Пол Файерман зустрілися за кавою, обговорили спортивне взуття та домінування Nike на американському ринку. У 2006-му adidas викупив за 3,8 млрд доларів 100% акцій Reebok International Ltd.

Незважаючи на злиття, Reebok продовжив функціонувати як самостійний бренд. Пол Файерман залишився головним виконавчим директором, Reebok зберіг лого, назву і штаб-квартиру в Кантоні (штат Массачусетс).

«Можливість об’єднати дві найвідоміші компанії з виробництва спортивних товарів випадає раз в житті, - коментував угоду Герберт Хайнер. - Ми хочемо, щоб обидва бренди розвивалися швидше, ніж наші конкуренти, тоді ми зможемо збільшити наші фінансові можливості. Разом з Reebok ми розширимо нашу географію, особливо в Північній Америці, і створимо спортивний одяг для широкого кола споживачів». До речі, зараз в інтернет-магазині https://strongler.com.ua можна придбати якісне оригінальне взуття цих та інших всесвітньо відомих брендів.

Яким був Reebok до злиття з adidas

Спочатку компанія називалася J.W. Foster & Co і була заснована в 1895 році англійським шевцем Джозефом Фостером. Фостер захоплювався спортивним бігом і першу пару зробив для себе, прикріпивши до основи кілька цвяхів для кращого зчеплення. Завдяки тому, що взуття робилося індивідуально і вручну під кожного клієнта, бренд швидко став набирати популярність. При цьому під різні категорії бігу вироблялися свої моделі шиповок.

Назва Reebok придумали онуки Джозефа Фостера в 1960-м, вони почули це в Південній Африці, де співзвучним словом називають антилопу-косулю.

Пік популярності бренду припав на 80-ті. Саме тоді Reebok підірвав ринок взуттям для аеробіки Freestyle. Бум аеробіки привів до того, що з 1980-го по 1983-й продажі Reebok виросли з 300 тисяч до 12,8 млн доларів. До 1987 року ця сума склала 1,4 млрд доларів.

У 1989-му бренд презентував ще одні легендарні кросівки - баскетбольну модель Pump з вбудованими повітряними камерами, які при активації підганяли взуття по стопі. Модель засвітилася у фільмі «Над кільцем», на майданчик в них виходили Шон Кемп і Док Ріверс. Як і Freestyle, Pump виробляються досі.

Перед самим продажем у 2004 році виручка компанії становила 3,8 млрд доларів, а чистий прибуток - 192,4 млн.

Навіщо adidas купив Reebok?

На момент здійснення операції, половина з 33 млрд доларів, які витрачаються по всьому світу на спортивне взуття, були в США. У Північній Америці Nike контролював 36% ринку, Reebok - 12,2%, adidas посідав третє місце з 8,9%. Саме щоб хоч якось конкурувати на американському ринку з Nike, німецький бренд і придбав Reebok (цей бренд на той момент поставляв форму НФЛ і НБА). Крім того, Reebok допомагав німцям розширити вплив в Китаї завдяки контракту з Яо Міном. Reebok хотів цю угоду, щоб збільшити впізнаваність бренду в Європі і Азії, де adidas був популярнішим (завдяки футболу, німецька компанія контролювала 35% світового ринку бутс).

Після об’єднання в перший же рік обидві компанії заощадили близько 120 млн євро на виробництві та дистриб’юторській мережі. Але головним завданням залишалося посилення позицій в США, де за останні два роки продажі німецької компанії впали на 13%.

Adidas підглянув у Reebok стратегію підписання зірок не з спорту. У Reebok були угоди з реперами 50 Сent, Jay-Z і Nelly.

У відповідь, з метою посилитися в Європі, 23 жовтня 2007 року Nike оголосив про покупку 100% акцій Umbro за 582 млн доларів. Але американська компанія не змогла відродити англійський бренд. У жовтні 2012-го Umbro продали за 225 млн доларів компанії Iconix Brand Group, що займається управлінням ліцензійними правами.

Що змінилося після злиття брендів?

Після покупки Reebok виручка від продажів adidas group за 2006 рік збільшилася на 52% (більше 10 млрд євро). На це вплинуло не тільки злиття брендів, але і ЧС-2006 в Німеччині. Наступні два роки виручка продовжувала зростати і до 2008 року склала майже 11 млрд євро. Також збільшилася прибутковість компанії в Азії і Латинській Америці. У 2005-му продаж на азіатському ринку становили 22,95% від загального доходу, в 2008-му - 24,65%. У Латинській Америці - з 4,88% від загального обсягу доходів до 8,26%.

Але головна мета злиття adidas і Reebok - скласти конкуренцію Nike на ринку Північної Америки - провалилася. У квітні 2017 року частка adidas на ринку США склала 12,7%, у Nike - 52,7% (дані дослідницької компанії NMD Group).

Каспер Рорштед став генеральним директором adidas в жовтні 2016- го, а вже в листопаді оголосив про реструктуризацію проблемного активу. Він зробив Reebok незалежним від adidas, перемістивши 650 співробітників на нове місце в Бостоні, скоротив 150 робочих місць і прискорив закриття зайвих магазинів. Каспер зізнався, що Reebok поки що збитковий, але є план за 3-4 роки зробити його успішним.