Як знайти хорошого бухгалтера для роботи в малому і середньому бізнесі

Це питання рано чи пізно постає перед кожним керівником. Найпростіше дати оголошення. Але це, як знайти бухгалтера, а хороший він. чи ні покаже час і наявність або відсутність проблем з контролюючими органами в майбутньому.

Основні труднощі в пошуку бухгалтера полягає в їх оцінці і відборі. Для цього необхідно зрозуміти: навіщо організації потрібен бухгалтер і на які витрати ви готові піти?

Без перебільшення бухгалтер - це друга особа організації. Її процвітання, існування у величезній мірі залежать від бухгалтерії. У невеликих компаніях бухгалтер замінює директору фінансового аналітика, кадровика, а часто і юриста.

Бухгалтер знатиме про справи вашої компанії все і, можливо, навіть більше вас, тому важливо, щоб на цій посаді працювала людина, якій можна абсолютно довіряти.

Хороший бухгалтер постійно підвищує свій професійний рівень, відточує свою майстерність щодня. Але менше половини бухгалтерів, що працюють в малому і середньому бізнесі (через свою завантаженість), регулярно стежать за змінами в законодавстві і вносять корективи в свою роботу.

Поради при виборі бухгалтера

1. Визначте рівень участі майбутнього бухгалтера в справах компанії:

- формування бухгалтерської документації, здача звітів;

- податкове та фінансове планування діяльності компанії;

- обов’язки кадрового обліку.

2. Визначте бажаний рівень компетенції кандидата відповідно до вимог:

- співробітник з невеликим досвідом виконання розпоряджень керівництва, акуратність в бухгалтерській роботі;

- співробітник з достатнім досвідом у одному або декількох вузьких напрямків бухгалтерської діяльності;

- співробітник з великим досвідом самостійної роботи в компанії з різними системами оподаткування, в різних сферах, які мають досвід фінансового та податкового планування.

Грамотний бухгалтер економить до 40% річного прибутку підприємства!

3. Визначте рівень заробітної плати. Визначити не тільки заробітну плату майбутньому бухгалтеру, а й запланувати фінансування його діяльності: періодичні видання, семінари, спеціальні комп’ютерні програми, консультації в складних випадках.

4. Продумайте систему мотивації. Як правило, на малих підприємствах рости бухгалтеру нікуди, а зацікавленість і лояльність необхідно підтримувати, адже новий бухгалтер вартує завжди дорожче, ніж той, що у вас працював. Тому потрібно позначити для себе і для кандидата схему зростання заробітної плати і компенсаційний пакет.

Або все-таки аутсорсинг?

Практика показує, що пошук хорошого бухгалтера в умовах динамічно мінливих норм і правил обліку і оподаткування завдання досить непросте. Як підсумок, керівник підприємства, замість того, щоб займатися справою, заради якої він прийшов у бізнес, змушений витрачати свій час, енергію і гроші на пошук кваліфікованого співробітника.

Виникає питання: А чи доцільно невеликій організації шукати хорошого бухгалтера на невеликий обсяг бухгалтерської роботи? І що ж робити?

На щастя, у будь-якої задачі є рішення і, як правило, не одне. В даному випадку бухгалтерський аутсорсинг. Дане явище отримало широку підтримку серед підприємців малого та середнього бізнесу. Це зручно і вигідно, тому що включає в себе: ведення бухгалтерського та податкового обліку, оформлення бухгалтерських документів, консультації з поточних питань, підготовка та здача звітності, представлення інтересів в податкових органах і фондах.

Уклавши договір на послуги аутсорсингу, керівник позбавляє себе не тільки від головного болю, пов’язаного з пошуком хорошого бухгалтера, а й отримує такі вигоди:

1. Зниження витрат. Так як вже не потрібно: створювати робоче місце для бухгалтера (кабінет, комп’ютер, бухгалтерська програма, стіл, канцтовари, оргтехніка тощо); платити податки з фонду оплати праці головного бухгалтера; платити за підвищення кваліфікації бухгалтера (семінари, курси, література, періодика, інформаційні системи, консультації фахівців і т.д.); оплачувати послуги консультантів з питань бухобліку, оподаткування і цивільного права; періодично проводити податковий аудит з метою зниження ризиків донарахування податків і штрафів; платити зайві суми податків, так як вартість наших послуг відноситься на собівартість продукції.

2. Відповідальність. Яку відповідальність несе головбух за допущені помилки, які можуть вилитися часом і в мільйонні суми? Тільки в рамках трудового кодексу, дуже рідко кримінальної. А витрати на оплату послуг з відновлення бухобліку? Таких прикладів чимало. Бухгалтерська (аудиторська) фірма несе повну цивільну відповідальність за результати своєї роботи, що відбивається в договорі.

3. Мінімізація впливу людського фактора зі знаком мінус.

Бухгалтерський облік не терпить непрофесійності і халатності, оскільки недостовірні дані, особливо фінансові, фальсифікація і відсутність документів можуть спричинити суттєвих збитків бізнесу. І якщо вже на вашому підприємстві сталась така проблема, замовляйте на
сайті http://proaudit.ua/uk/buhgalterski-poslugi/vidnovlennya-buhobliku/ послугу відновлення бухобліку. Досвідчені фахівці компанії ПРОАУДИТ швидко наведуть порядок у справах вашої фірми!