Купляємо посуд: вибір матеріалу виготовлення

Зараз продається посуд, виготовлений з найрізноманітніших матеріалів. Причому кожен володіє своїми плюсами і мінусами.

Будь-якій господині потрібно мати в своєму арсеналі посуд з різних матеріалів. Порцеляна стане справжньою прикрасою святкового столу, скляні ємності підійдуть для щоденного використання, посуд з нержавіючої сталі стане в нагоді при приготуванні їжі, а керамічні та пластикові ємності знайдуть своє застосування в мікрохвильовках.

Порцеляна

Залежно від способу нанесення малюнка порцеляна буває декількох видів. Найдорожча - мануфактурна, розписана вручну. Її ціна іноді досягає вартості елітного автомобіля. Це інколи справжній витвір мистецтва, а щоб показати її у всій красі. тут варто замовити оригінальні підставки під посуд.

Порцеляновий посуд деколь прикрашений перекладним малюнком. Рельєфна порцеляна має візерунки, які наносяться за допомогою перфорації або гравіювання. Варто зазначити, що якісний порцеляновий посуд ніколи не покривається розписом цілком - завжди залишають так зване «біле тіло» порцеляни.

Фаянс

Це недорогий аналог елітної порцеляни. Для великих застіль використовують фаянсовий посуд із закругленими потовщеними краями, тому що він більш зручний і міцний. Зверніть увагу, що якісний порцеляновий посуд має сніжно-білий просвічуючий черепок, а при легкому ударі по краю, виріб видає дзвінкий тривалий звук.

Фаянсові ж вироби при стукоті відгукуються глухо і «прозорості» не мають. Як і порцеляна, фаянс погано переносить миття в дуже гарячій воді.

Кераміка

Керамічний посуд «вміє» регулювати температуру і вологість. Кераміка довго зберігає чай гарячим, а прохолодні напої холодними, навіть в сильну спеку. У керамічних ємностях можна зберігати продукти (молоко в глечику не скисне протягом 2-3 днів!). Керамічний посуд відмінно підходить навіть для запікання м’яса в духовці.

З мінусів: складності в догляді (важко відмивається жир), непереносимість різких перепадів температури.

Скло

Скляний посуд може бути прозорим або кольоровим. Тарілки і келихи зі скла повинні мати рівний край, при легкому ударі видавати мелодійний звук. Вироби краще не піддавати впливу високих температур (скло може лопнути). Тільки загартоване скло можна використовувати в мікрохвильовці.

Мити скляний посуд краще теплою водою з сіллю або оцтом - для збереження прозорості та блиску.

Метал

Якщо раніше їжу в заможних будинках подавали на золотих тацях, то сьогодні в ходу посуд з нержавіючої сталі, алюмінію. Головні переваги металевого посуду - міцність і легкість в догляді. Алюміній до того ж має високу теплопровідність, і невелику вагу.

Посуд з нержавіючої сталі та алюмінію частіше використовується при приготуванні їжі, ніж при її подачі на стіл. Гаряче краще подати гостям в мельхіоровій мисці, щоб довше зберегти його теплим.

Срібний посуд виглядає на столі ефектно, але вимагає особливого догляду (його потрібно ретельно чистити до блиску, інакше сліди залишаються навіть від крапель чистої води).