Вагітність після 30: шанси, особливо, ризики

У наш час жінки все більше уваги приділяють кар'єрі і самореалізації, часом відкладаючи в довгий ящик одну з головних цілей життя - материнство. Їх не можна за це засуджувати, адже кожна мама хоче дати своїй дитині все найкраще, а досягти певного рівня матеріальної забезпеченості і накопичити необхідні знання та життєвий досвід більшості вдається тільки після 30.

Пізня вагітність стала нормою життя. Але як бути зі здоров’ям? Наскільки великі у зрілих жінок шанси стати матерями, як проходить вагітність і великі ризики патологій плоду? На ці питання ми дамо відповіді в статті.

Пізня вагітність: соціальна норма чи природна аномалія?

Згідно з даними статистики, середній вік народження першої дитини в українських жінок становить 27,2 року. У країнах Євросоюзу цей показник ще вищий і в середньому становить 30,3 року. Так було не завжди: ще 30 років тому жінки народжували первістка в середньому в 23 роки.

Тренд на збільшення віку став набирати популярність в зв’язку зі зміною соціальної ролі жінки. Представниці прекрасної статі прагнуть до реалізації не тільки в сфері особистих відносин і материнства, а й в області наукових, спортивних і кар’єрних досягнень. «Спочатку необхідно встати на ноги» - тепер ця істина актуальна не тільки для чоловіків, які втратили статус єдиних видобувачів в сім’ї. Не останню роль також зіграли зростання рівня статевої освіти і доступність засобів контрацепції.

Тим часом відкладати народження дитини надовго досить ризиковано. Після 30 починається згасання фертильності. Статистика показує: після 35 років ймовірність стати жертвою діагнозу «безпліддя» велика, а ризик викидня більше на 60% в 40 років, ніж в 25. Погана екологія, регулярні стреси, незбалансоване харчування (в тому числі і дієти для схуднення), наявність шкідливих звичок - все це може стати причинами згасання репродуктивної функції. Але такі умови сучасного життя, і якщо відмовитися від паління і зловживання алкоголем в ім’я материнства проблеми не становить, то змінити місце проживання в гонитві за чистим повітрям досить важко. Проте народити здорового малюка після 30 років цілком реально. Необхідно лише проаналізувати всі ризики і вибрати правильний підхід.

Чим небезпечна пізня вагітність

Як ми вже сказали, чим старша жінка, тим менше її яйцеклітини придатні для дозрівання здорового плоду. З віком відбувається перебудова гормонального фону. Наприклад, після 30 років у жінок знижується вироблення гормону прогестерону. Він відповідає не тільки за періодичність менструального циклу, а й за успішне зачаття і виношування. Зростають ризики розвитку у дитини синдрому Дауна, підвищується ймовірність необхідності кесаревого розтину при пологах (через зниження еластичності тканин).

Але майбутня мама будь-якого віку може розраховувати на допомогу медицини, а особливо якщо йдеться про хорошу клініку, таку як німецька клініка Штанберг, ось тут https://klinikum-starnberg.ru/mediczina/otdelenie-ginekologii-i-akusherstva/ можна детальніше ознайомитись з нею.

Звичайно, лікарі не всесильні, але комплекс обстежень до і під час вагітності дозволяє об’єктивно оцінювати ризики і регулювати процес з максимальним ефектом. Якщо вагітність не наступає занадто довго, то майбутнім батькам призначається аналіз якості і кількості яйцеклітин, а також спермограма. І вже на їх підставі лікар підбирає відповідне лікування, збільшуючи ймовірність природного зачаття.

Шанси зачати дитину

Вік має великий вплив на можливість зачаття і виношування дитини. В першу чергу це пов’язано з природним зниженням числа овуляцій, а без неї завагітніти класичним способом просто неможливо. Давайте розглянемо основні показники, які впливають на ймовірність зачаття для жінок різних вікових груп.

- 30-35 років. Шанси на природне зачаття - близько 60%. Кілька місяців в році овуляції не відбувається, такі періоди називають ановуляторними.

- 35-40 років. Шанси на природне зачаття - менше 50%. Кількість яйцеклітин починає скорочуватися в зв’язку зі зменшенням припливу крові до яєчників. Нижче стає рівень гормонів естрогену і прогестерону, що відповідають за статеві функції. Проблеми зі здоров’ям також можуть впливати на частоту овуляцій.

- 40-45 років. Шанси на природне зачаття - менше 30%. 45 років вважають віком закінчення репродуктивного періоду у жінки, адже кількість яйцеклітин в яєчниках жіночого організму обмежена. Крім істотно зниження кількості життєздатних ооцитів, їх якість також часто виявляється нижче норми: хромосомні аномалії ведуть до викиднів і підвищеному ризику виникнення генетичних відхилень у плоду.