Типові помилки при вивченні англійської мови

Не секрет, що багато людей роками вивчають англійську мову, ходять від репетитора до репетитора, від викладача до викладача без видимих ​​результатів. У чому ж справа? Чому так відбувається? Давайте спробуємо це з'ясувати.

Помилка №1. Ми надмірно покладаємося на репетиторів, мовні курси тощо., перекладаючи тягар відповідальності за своє навчання на них.

У чому ж причина цього? Історично у нас склалося уявлення про те, що в школі нас навчать. Вони зобов’язані, для цього вони існують. Потім на мовних курсах і заняттях з репетитором ми віримо, що він компетентний, мене навчить, адже я плачу за це гроші.

Таким чином, ми знімаємо з себе тягар відповідальності за бажаний результат. Якщо результатів немає або вони зовсім не такі, які ми хотіли б отримати, ми звинувачуємо в цьому викладачів, репетиторів або, що ще гірше, ми повністю або частково зневірюється в своїх мовних здібностях.

Хороша новина в тому, що вивчення іноземної мови дійсно підвладне кожному, головне - правильний підхід. При «неправильному», тобто неефективному підході, у вас можуть піти роки на вивчення англійської без досягнення бажаних результатів. Важливо вибрати те, що підходить вам, вибрати мету і неухильно, день за днем, крок за кроком рухатися до неї. А ось, до речі, блог, він буде корисним для всіх бажаючив вивчити англійську мову.

Помилка  №2. Ми або занадто занурюємося в граматику, або приділяємо їй недостатньо уваги, занурюючись в розвиток розмовних навичок.

Історично так склалося, що в школі, відповідно до шкільної програми, викладачі робили акцент на вивченні граматики. І дійсно, ми її вивчали роками, але це нам не допомогло досягти кінцевої мети - вільно говорити і розуміти носіїв мови і не тільки. Ми так толком і не навчилися говорити і сприймати мову носіїв мови на слух. Аудіювання практично не приділялося уваги, та й, зважаючи на наявність залізної завіси, особливо спілкуватися нам було ні з ким.

На початку 90-х все змінилося. Відкрилися кордони, ми стали активно їздити за кордон, і нам знадобилася англійська мова. З’явилася велика кількість мовних шкіл, в яких стали навчати за британськими навчальними посібниками з акцентом на розвиток комунікативних навичок. В результаті (в кращому випадку) ми починали говорити, але здебільшого абсолютно неграмотно або недостатньо грамотно - тобто намітився інший крен.

Помилка №3. Форсування мови - коли нас змушують говорити завчасно.

Тільки уявіть: коли ви вивчали українську мову, вас би відразу змусили говорити. Ви цього ніколи не чули, і раптом потрібно сказати самому. Навряд чи ви б впоралися. А у нас змушують це робити!

До чого це призводить? До розладу, адже ви не знаєте, як висловити свою думку, ви не впевнені, чи правильно ви говорите, у вас не виходить, ви втрачаєте впевненість у своїх силах, здібностях і пр. Потрібно якомога більше слухати, слухати і слухати - і лише потім говорити. Але якщо ви будете нескінченно довго слухати і не намагатися заговорити, тоді ви не заговорите.

З одного боку, не треба цей процес форсувати, а з іншого боку - не насильство себе говорінням. Ви повинні спочатку накопичити, а потім це буде з вас виходити природно. Це буде реальна англійська мова.

№4. Ми схильні фокусуватися на помилках і, таким чином, гальмуємо або відкладаємо мовну практику.

Цей пункт співзвучний з пунктом №3. Дуже часто ми починаємо комплексувати, коли не знаємо, як правильно сказати. Починаємо моторошно переживати, а чи правильно ми говоримо, чи в правильному часі поставили дієслово. Ми починаємо замислюватися про граматику, а не про те, що говоримо. Нас стримує страх помилитися. Ми фокусуємося на граматиці, на своїх помилках, але не на самому процесі спілкування.

№5 Ми надмірно фокусуємося на підручниках, до яких в кращому випадку додається аудіо, озвучене акторами, що чітко промовляє слова.

Так, ми звикли навчатися за підручниками. Нам здається це природним, але, на жаль чи на щастя, навчальні посібники - це не саме життя. Займаючись по навчальних посібниках, ви вивчаєте навчальні посібники, а не саму мову, якою розмовляють носії мови в реальному житті.

Закінчити хочеться фразою Тоні Роббінса: «Вивчати іноземну мову потрібно, занурюючись в неї, і робити це так часто, щоб це стало вашою реальністю. Ви повинні зануритися і відчувати мову частиною вашої реальності ».

Відчуйте, що англійська - це не два заняття в тиждень в вашому графіку, а частина вашої реальності. Це дуже, дуже важливо!