Названо кращий мультфільм усіх часів

Видання USA Today оприлюднило свіжий рейтинг мультфільмів. Перше місце в ньому зайняв анімаційний фільм в жанрі аніме "Могила світлячків" 1988 року режисера Ісао Такахата, що розповідає історію двох дітей - хлопчика Сейто і його сестри Сецуко, батьки яких загинули під час Другої світової війни. Мультфільм був знятий за романом Акіюкі Носакі з однойменною назвою.

На другому місці - анімаційний фільм “Головоломка” 2015 року, знятий студією Pixar в 3D-форматі. На третій сходинці опинився ще один піксарівський твір - “Історія іграшок: Велика втеча” 2010 року.

Якщо говорити про десятку кращих, в ній представлені аніме “Віднесені примарами” і “Твоє ім’я”, мультфільми “Таємниця Коко” і “Валл-І”, ігрова картина з анімованим головним персонажем “Пригоди Паддінгтона - 2”, японський мультфільм “Мій сусід Тоторо” і мультфільм” Пісня моря”. Ці та інші популярні мультфільми можна переглянути на популярному відеосервісі multsforkids.ru.

Критеріями для потрапляння картин на заповітні перші рядки авторитетеного рейтингу послужила оцінка їх глядачами на популярних кіносайтах, включаючи кінопртал IMDb, а також думку про фільми критиків популярного сайту-агрегатора Rotten Tomatoes.

Якщо говорити про переможця - “Могилу світлячків”, то за словами деяких кінокритиків це - найпотужніша сімейна трагедія і антивоєнна аніме-картина.

Коротенький сюжет. Японія 1945 року, останні місяці Другої світової війни. Коли мати підлітка Сейте і маленької Сецуко гине під час  бомбардування міста Кобе, діти вимушено переїжджають до тітки в інше місто. Хоча та поселяє їх у своєму домі, вона часто дорікає Сейте тим, що він - нахлібник, який не вчиться і не працює, оскільки школа, де він займався, і завод, куди він був мобілізований, були знищені американцями.

Незабаром терпіння хлопця вичерпується, і він разом з сестрою переселяється в занедбане бомбосховище. Сейта сподівається, що зможе подбати про Сецуко, але незабаром вони обидва починають хворіти і голодувати.

Сценарій “Могили світлячків” Такахата написав за мотивами вперше опублікованого в 1967 році однойменного роману Акіюкі Носакі. Книга була багато в чому автобіографічною, і Носака писав її як прилюдне покаяння перед молодшою ​​сестрою, яку він не зміг зберегти в кінці війни, коли був змушений самотужки дбати про неї.

“Могила світлячків” не була бестселером в звичайному сенсі цього слова, але інтелігентні люди покоління Такахата непогано її знали. Для них вона була привітом з їх власного військового дитинства, проведеного під західними бомбами (майбутньому режисерові виповнилося 10 років в рік закінчення війни), і Такахата хотів, щоб маленькі японці 1980-х на півтори години перенеслися в 1945 рік і усвідомили, через що пройшли їх діди і батьки.

Йому дуже подобалося, що “Могила світлячків” - не бравурна історія, розвиваюча у дітей комплекс неповноцінності перед героями минулого, а трагічна і людяна розповідь про хлопця, який хоче бути героєм для своєї сестрички, але на перевірку виявляється швидше лиходієм. Адже його гординя і його небажання терпіти докори тітки призводять до трагедії.