Лікарі б’ють на сполох - простатит молодіє!

Як свідчить медична статистика, таке серйозне захворювання, як хронічний простатит, на жаль, зустрічається все частіше. Так, практично у 30% чоловіків, старше 25 років, є ця недуга. І, що найгірше, запалюється передміхурова залоза у представників сильної статі, які перебувають в самому розквіті сил - у віці до 40 років. Останнім часом не є рідкістю, коли простатит діагностується і в 18-20 років.

Звичайно, саме по собі захворювання не смертельне, проте не варто забувати, що воно може істотно ускладнити людині життя. Особливо її особисту сторону.

Основною причиною простатиту є сечостатеві інфекції. Найчастіше заражаються молоді люди, що живуть активним статевим життям і не зупиняються на одній партнерці. Збудник з сечовипускального каналу досить легко проникає в тканини передміхурової залози і неодмінно викликає її запалення. А оскільки статеве життя тепер починають рано, то і простатит “молодіє”. На прийом до уролога зараз досить часто приходять юнаки, у яких крім простатиту ще маса супутніх статевих захворювань, а інтимних відносин у них давно не було.

Так звідки ж хвороба? Все досить прозаїчно - рік або навіть два роки тому у молодої людини був перший сексуальний досвід, який так і не переріс у регулярне статеве життя. При цьому виною захворювання став один-єдиний незахищений статевий контакт і подальше досить довге статеве утримання негативно позначається на стані простати. Ось і виходить, що реального статевого досвіду немає, стабільного сексуального життя теж, а підступна недуга вже підточує здоров’я.

Природно, багато хто боїться венеричних хвороб. Вважається, що інші мікроби нешкідливі. Це омана, адже хронічний простатит можуть викликати кишкова паличка, стафілокок і стрептокок, а також мікоплазми, хламідії, уреаплазми, гарднерели і збудники трихомоніазу. Досить часто вони об’єднуються, і тоді причиною важкого гострого запалення простати стає конгломерат з декількох інфекційних агентів. Цьому значною мірою сприяють такі чинники як нерегулярне статеве життя, систематичне переохолодження, знижений імунітет, проблеми гормональної сфери і наявне в організмі вогнище хронічної інфекції.

Розвиток простатиту у більшості чоловіків відбувається непомітно. Може не бути сильних больових відчуттів і високої температури. Гостра фаза швидко переходить в хронічну, і добре помітні симптоми недуги хворому не дошкуляють. Він може відчувати слабкість, підвищену пітливість, зайву дратівливість і стомлюваність. Ці ознаки властиві багатьом хворобам, тому особливу увагу на них часто не звертають. Але незабаром до первинних симптомів приєднуються характерні ниючі болі в промежині, які можуть віддавати в яєчка, біль після сім’явиверження, часті позиви до сечовипускання і утруднене відходження сечі. Всі ці прояви пов’язані із запальними змінами передміхурової залози. Саме вони можуть істотно ускладнити особисте життя чоловіка.

В першу чергу зниження якості статевого життя у хворих на простатит пояснюється сильним дискомфортом при статевому акті, а також болючими і неприємними відчуттями після нього. Але крім фізіологічної природи, порушення статевого життя при простатиті носить також і біохімічний характер. Так, в результаті значного зниження виробництва тестостерону спеціальними клітинами Лейдіга, знижується сексуальний потяг, рівень задоволення від оргазму, а також зменшується яскравість і забарвлення сексуальних відносин.

На початкових стадіях запалення простати про імпотенцію мова не йде, але при запущеному багаторічному простатиті, який призводить до склеротичних змін в тканинах залози, наступ повної імпотенції дуже ймовірний.

Щоб попередити такі небажані наслідки недуги, варто, перш за все, перевіритися. Діагностика простатиту не викликає особливих труднощів - достатньо простого огляду залози фахівцем. На підставі стану залози (рівня збільшення, наявності ущільнень, склерозування тканин) ставиться діагноз і призначаються додаткові дослідження, серед яких може бути і посів секрету простати на чутливість до антибіотиків.

По матеріалам Prostamed.ru