Чи шкідливий гіпсокартон для здоров’я людини

Гіпсокартон (ГКЛ) широко застосовується при ремонтних і оздоблювальних роботах. Використовують для обшивки стін, створення підвісних конструкцій на стелі, виготовлення декоративних елементів інтер'єру. Думки про його використанні при оздоблювальних роботах різні. Багато хто говорить про його шкоду для здоров'я, котрі дають ніяких доказів на цей рахунок. Розібравшись в його складі і процесі створення, самостійно можна визначити, чи шкідливий гіпсокартон для здоров'я.

Склад і виробництво

Суха штукатурка є екологічно чистим матеріалом, не здатним завдати шкоди здоров’ю. До складу класичного листа входять два елементи: гіпс і картон. Гіпс отримують з осадових гірських порід, очищаючи їх від сторонніх домішок. Гіпсовий порошок отримують шляхом подрібнення просушеного і очищеного гіпсу. Сам по собі гіпс є екологічно чистим натуральним продуктом.

Картон є переробленою деревиною, спресовану в листи. Шкоди здоров’ю він не приносить.

Чим може бути шкідливий гіпсокартон для людини?

З точки зору складу, процесу виготовлення матеріалів обробки, гіпсокартон не приносить шкоди здоров’ю. Але в умовах високої конкуренції на ринку будівельних матеріалів виробники можуть використовувати дешеві матеріали низької якості. Щоб уникнути покупки неякісних матеріалів вибирати їх варто у перевірених виробників.

Види і властивості різних видів

Класичний варіант сухої штукатурки включає до складу гіпс і картон, але існують інші види, до складу яких можуть входити крохмаль, клей, скловолокно. Види ГКЛ:

- стандартний
- вологостійкий
- вогнестійкий
- універсальний

Стандартний ГКЛ випускається різної товщини для зручності у використанні при монтажі різних конструкцій при обробці приміщень. Звичайні листи пофарбовані в сірий колір, маркування на них синього кольору.

Вологостійкий ГКЛ (ГКЛВ) забарвлений в зелений колір, застосовується в кімнатах з високою вологістю: ванна кімната, кухня. Маркування у нього синього кольору. Листи у ванній здатні «дихати», ефект досягається за допомогою пористої структури гіпсової суміші.

Вогнестійкий (ГКЛП) має в складі добавку - скловолокно, котрий витримує вплив прямого вогню. Використовують його при ризику загоряння. Поверхня ГКЛП сіра з маркуванням червоного кольору.

Універсальні (ГКЛВО) мають властивості вологостійкого і вогнестійкого, пофарбовані в зелений колір, маркування червона.

На що звертати увагу при виборі ГКЛ для житлового приміщення

Гіпсокартон, як зазначалось вище, складається з екологічно чистих матеріалів, що не шкодять здоров’ю. Втім, у продажу трапляються і неякісні листи.

При покупці сухої штукатурки необхідно уважно оглянути матеріал. На поверхні повинно бути маркування, при йог відсутності краще відмовитися від покупки. Гіпсова суміш не повинна бути темно-сірого кольору, якісна суміш біла, без видимих ​​пор.

Підбирати матеріал для певної кімнати потрібно, виходячи з характеристик ГКЛ. Вологостійкі використовують у ванній і кухні. Щоб придбати якісний товар, необхідно знати основні правила його монтажу і визначити, чим шкідливий гіпсокартон для здоров’я людини.

Чим небезпечний гіпсокартон у ванній? Для ванн використовують водостійкі ГКЛ. ГКЛВ має більшу вологостійкість, ніж звичайні. Якщо у ванні тримається постійна волога та приміщення недостатньо вентилюється, то на поверхні листів утворюється небезпечні і шкідливі для здоров’я цвіль і грибок. Це може стати причиною виникнення алергічних реакцій.

Як працювати з гіпсокартоном, щоб не завдати шкоди здоров’ю

Уникнути шкідливого впливу на здоров’я людини вдасться завдяки правильним діям при монтажі. Перед установкою обрешітки стіни обов’язково обробляю антисептиком, що перешкоджає виникненню шкідливого грибка, здатного викликати алергію.

Між стіною і обшивкою використовують утеплювач, який зберігає тепло і перешкоджає утворенню вологи. Стики між листами потрібно ретельно зашпаклювати.

Варто використовувати в кімнатах з високою вологістю вологостійкі матеріали. Для ванної підійдуть ГКЛВ, за умови, що вони не стикаються з водою. В іншому випадку гіпсова суміш у ванній просочиться водою.

Знання характеристик певних видів сухої штукатурки, правильна обробка поверхонь, грамотний монтаж зведуть нанівець шкідливість сухої штукатурки.

На сегодняшний день нужно долго побегать, чтобы качественные купить стройматериалы. И чтобы не тратить свои силы, нервы и время, а также не переплачивать, советуем воспользоваться отличными предложениями от компании Феникс Центр.Именно здесь представлен широкий ассортимент качественных отделочных, и стройматериаллов с отменными тепло-, звуко- и гидроизоляционными свойствами по наилучшей стоимости.