Стартап Ambrosia Medical відкриє першу в світі клініку для боротьби зі старінням

Медичний стартап Ambrosia Medical, який планує боротися зі старінням за допомогою переливання пацієнтам у віці плазми крові молодих людей, готується відкрити свою першу клініку в Нью-Йорку. Про це засновник компанії Джессі Кармазін розповів виданню Business Insider.

Зараз Кармазін шукає підходяще приміщення для клініки і веде переговори з потенційними інвесторами. Він розраховує відкрити клініку до кінця 2018 року.  А якщо ви бажаєте записатися на прийом до лікаря, можете скористатися інструкціями на сайті https://portal-zdrav.ru.

Кармазін отримав медичну освіту в університеті Стенфорда, але не має ліцензії на медичну практику. Він запустив проект Ambrosia Medical в січні 2017 року. Переливання крові як процедура схвалено Управлінням по нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA), тому компанії Кармазіна не потрібно додаткових дозволів. Ambrosia Medical вже перелила плазму молодих донорів приблизно 150 пацієнтам у віці від 35 до 92 років, розповів виданню операційний директор компанії Девід Кавальє. З них 81 осіб отримали плазму в ході клінічних випробувань, за участь в яких вони заплатили компанії по $ 8000 кожен.

Кожному з випробовуваних компанія перелила 1,5 літра плазми від донорів у віці від 16 до 25 років протягом двох днів. Випробування проводив доктор Девід Райт, якому належить приватний центр внутрішньовенної терапії в Монтереї, Каліфорнія. До і після переливання у учасників заміряли рівень гемоглобіну, лептину та інших біомаркерів в організмі.

Випробування завершилися в травні 2018 року, але їх результати як і раніше не опубліковані. Дослідження показало, що переливання плазми як спосіб лікування старості працює і безпечне для життя, запевнив Кармазін. Він пообіцяв опублікувати результати експерименту пізніше.

За словами Кавальє, компанія вже отримала близько 100 заявок на отримання процедури. Кармазін зазначив, що Ambrosia Medical поки не визначилася з комерційною ціною послуги.

Втім, дослідники в області переливання крові, на чиї роботи в тому числі спирався Кармазін, назвали плани Ambrosia Medical небезпечними для здоров’я пацієнтів. Робота Кармазіна була заснована на «невірній інтерпретації» інших досліджень, заявила в розмові з Business Insider професор біоінженерії Каліфорнійського університету в Берклі Ірина Конбой.

Ірина та Майкл Конбой більше десяти років вивчали питання переливання крові, в тому числі проводили експерименти по парабіозу (зрощенню) двох мишей і переливання крові молодих особин старішим гризунам. В обох випадках старі миші починали відчувати себе краще, але вчені не змогли прийти до однозначного висновку, що це зміни викликані саме переливанням молодої крові.

Конбой попереджає, що при переливанні пацієнтові молодої крові є великий ризик ускладнень, зокрема, можливий прояв реакції «трансплантат проти господаря», коли донорські клітини атакують клітини нового «господаря». Вона може виражатися у вигляді порушення функцій печінки і кишечника, а також уражень шкіри і слизових оболонок пацієнта.

“Це широко поширений факт в медичному співтоваристві. З цієї причини ми не робимо переливання часто - тому що у 50% пацієнтів трапляються дуже погані побічні ефекти. Ви отримуєте чиюсь кров, і вона не збігається з вашою. Це викликає сильну імунну реакцію.”  - зазначила професор Ірина Конбой

Кармазін заперечує, що заяви Конбой не підтверджені даними клінічних дослідів. За його словами, дослідження в області переливання крові, проведені в Стенфорді і Гарварді, показали, що «розведення крові» не є причиною наслідків, описаних Конбой. Кармазін підкреслив, що щорічно в США проводяться мільйони переливань плазми крові і наглядові органи США суворо контролюють безпеку такої процедури.