8 секретів приготування ідеального люля-кебаба

Уявіть собі м'ясні биточки з ароматним соусом, подані зі смаженими на грилі овочами - ось що таке люля-кебаб! Приготувати люля-кебаб не складно, але знадобиться деякий майстерність, щоб вийшли соковиті биточки, що тануть у роті, а не сухе м'ясо, яке розпадається на грилі або зісковзує з шампура на вугілля.

Люля-кебаб, різновид кебабів, як і шашлик, прийшов в нашу кухню зі Сходу. У всьому світі кебаби вважаються близькосхідною м’ясною стравою. Готують кебаби на вугіллі, грилі або смажать на сковороді і подають з різними видами гарніру. Завітайте у кебаб Івано-Франківськ, і ви відчуєте справжній неперевершений смак цієї чудової страви!

Традиційно кебаби готують з баранини або яловичини, але в наші дні використовують і свинину, і курятину або індичку. У кожній країні існує свій спосіб приготування кебаба. Наприклад, в північній Індії його смак абсолютно відрізняється від турецького. Кебаб готують з ягнятини і подають з пряним соусом. На півдні Індії кебаб готують з курчати з цибулею, коріандром і м’ятою. У Сирії і Йорданії - подають з петрушкою, зеленою паприкою і кедровими горішками. В Ізраїлі люблять кебаб з індички, а в Ірані готують рибний кебаб з шафраном, соком лайма, оливковою олією і свіжою зеленню.

Секрети приготування люля-кебаб

Багато людей скільки би разів не намагалися приготувати люля-кебаб на шампурах, половина м’яса опинялася на вугіллі. Ну не виходять і все!

Інгредієнти для люля-кебаб з індички

Можна взяти філе грудки, а краще - філе гомілки, воно соковитіше і у нього більш яскравий смак.

Свиняче сало. Сала треба взяти приблизно 1/3 - 1/2 від ваги м’яса. Це перший секрет соковитого люля-кебаб.

Готуємо фарш для люля-кебаб

Індичку і сало нарізаємо довільними шматочками, все одно їх прокручуємо на м’ясорубці з великими отворами. Цибулю нарізаємо і додаємо в прокручене м’ясо. Другий секрет: якщо цибулю прокрутити на м’ясорубці, то вона дасть сік і фарш буде рідким, і ми не сформуємо ковбаски. Фарш ретельно вимішуємо хвилин 10-15.

Третій секрет міцного люля-кебаб: фарш треба добре вимісити, що б рівномірно перемішався білок і жир.

Відправляємо фарш на кілька годин в холодильник, але не в морозилку. Четвертий секрет: фарш повинен охолодитися, щоб жир застиг.

Формуємо ковбаску і смажимо люля-кебаб

Поставте поруч миску з гарячою солоною водою, змочіть руку і скачайте кульку розміром з невелике яблуко. Рука повинна бути змочена гарячою водою - це п’ятий секрет люля-кебаб, про що мало хто говорить.

Насадіть кульку фаршу на шампур. Шампур треба взяти найширший, що у вас є, і обов’язково плоский.

Долонею формуєте ковбаску, виганяючи всі бульбашки повітря, так, щоб м’ясо щільно притискалася до шампура. У фарші не повинно бути повітряних бульбашок - це наступний секрет.

Смажимо люля-кебаб на сильному вогні - тобто: ви не можете втримати долоню на рівні шампура довше пари секунд. Це треба для того, щоб відразу схопилася скоринка, яка утримає форму м’яса.

Готовий люля-кебаб легко сходить з шампура, якщо ви не можете зрушити м’ясо, то значить, що кебаб ще не готовий.