Вибираємо зварювальний інвертор

Легкі і зручні в роботі, зварювальні інвертори витіснили з ринку трансформаторні зварювальні апарати. Провідні виробники зварювального обладнання випускають десятки моделей з різними технічними характеристиками. Як правильно зробити вибір, які параметри при цьому потрібно врахувати і що пропонують постачальники? Про це розповімо в нашому огляді.

Зварювальні інвертори з’явилися ще в 70-х роках ХХ століття. Основна відмінність такого зварювального апарату від трансформаторного - спосіб перетворення електричного струму, або інвертування. У інверторі змінний струм від звичайної споживчої мережі надходить на випрямляч і перетворюється в постійний. Після цього постійний струм ще раз перетворюється на змінний високої частоти від 20 до 50 кГц. Наступний етап - зниження змінної напруги в інверторному блоці до 70-90 В з підвищенням сили струму до 100-200 А, необхідних для зварювання.

Високочастотні трансформатори мають невеликі габарити, тоді як в звичайних зварювальних апаратах вага трансформатора може бути дуже значною. Завдяки цьому зварювальні інвертори компактні, зручні в роботі і користуються все більшою популярністю. Придбати вигідно це обладнання, а також все необхідне для зварювання можна в інтернет-магазині https://eweld.com.ua, однак не всі знають, за якими критеріями вибрати надійний інвертор і не переплатити при цьому.

Що врахувати при виборі зварювального інвертора

Перший і головний фактор вибору інвертора - область його застосування. Для чого купується зварювальний апарат? Чи буде це разове зварювання на дачі, чи планується щоденна робота великого обсягу? Саме від відповіді на ці питання залежить вибір класу зварювального агрегату:

- Побутовий клас. Призначений для зварювальних робіт невеликого обсягу. Режим роботи інвертора короткочасний, приладу потрібні тривалі перерви після 5-10 хвилин роботи. Зварювальний струм всього 120-200 А.

- Професійний клас. Інвертори такого типу використовуються для зварювання труб при ремонті комунікацій, виготовленні каркасів і металоконструкцій. Режим роботи без перерв може бути тривалим. Якість зварювання висока. Зварювальний струм - 200-300 А.

- Промисловий клас. Зварювання проводиться на промислових об’єктах, режим роботи безперервний протягом доби, з невеликими перервами. Зварювальний струм - 250-500 А. В огляді ми будемо розглядати тільки апарати побутового та професійного класу, оскільки промислові інвертори коштують досить дорого і розраховані на використання великими, наприклад кораблебудівними, підприємствами.

Як вибрати побутовий зварювальний інвертор

При виборі побутового інвертора звертаємо увагу на чотири основних параметри:

- Зварювальний струм. Цей параметр виробник зазвичай вказує в паспорті або керівництві з експлуатації. Зварювальний струм - це показник, при якому забезпечується нормальна робота зварювального апарату, без перевантажень і перегріву з урахуванням тривалості навантаження в повторно-короткочасному режимі. Рекомендується вибирати апарат з запасом по потужності струму 30-50% до показника робочого струму. Це потрібно для того, щоб не допустити перегріву і виходу інвертора з ладу в разі постійної роботи при максимальних значеннях. Зазвичай для побутових моделей досить показника 160-200 А.

- Для стабільної стаціонарної мережі в 220 В, якими є міські мережі, характерні невеликі перепади в напрузі - до 15% в обидві сторони. Побутові і професійні інвертори, як правило, не чутливі до цих коливань і зберігають здатність ефективно працювати. У разі необхідності підключення зварювального апарату до автономного генератора або стаціонарної мережі зі стрибками напруги від -30% до + 20% потрібно вибрати зварювальний інвертор з захистом від перепадів напруги.

- Наступний фактор, що впливає на вибір, - ціна. Щоб недорого купити хороший зварювальний інвертор і при цьому не помилитися, слід пам’ятати про те, що іноді в дешевих моделях паспортні характеристики можуть не відповідати фактичним. Перевірити це перед покупкою досить складно, так як цифровий дисплей не завжди коректно відображає реальне значення.