Компресійний одяг для підвищення спортивних результатів і покращення здоров’я

Про компресійний одяг сьогодні знає кожен, хто займається бігом. У більшості випадків - з хорошого боку: можна почути, що він полегшує навантаження, покращує результативність, пом'якшує відновний період. Почасти все це вірно. Спробуємо розібратися, навіщо потрібен підтримуючий одяг при бігу, кому показано його застосування.

Що таке компресійний одяг?

Стягуючий одяг складається з високоеластичних синтетичних ниток - різновид поліамідних волокон з включенням еластану. Деякі виробники додають до складу натуральні компоненти. У структуру тканини додають антибактеріальні компоненти, такі як іони срібла, які перешкоджають утворенню неприємного запаху.

Компресійну дію надають не тільки еластичні нитки, але і метод виготовлення тканини. Нитки накладаються діагонально, що створює армуючу структуру полотна.

Незважаючи на синтетичний характер використовуваної тканини, виробники домоглися ідеальних споживчих характеристик виробів:

• добре пропускають повітря;
• безперешкодно відводять піт;
• швидко сохнуть;
• забезпечують оптимальний теплообмін.

Невипадково компресійний одяг підходить всім любителям бігу, і не тільки.

Користь компресійного одягу

• Підтримує м’язовий і судинний тонус ніг. Завдяки зовнішньому стиску ноги, м’язи починають працювати більш ефективно, поліпшується мікроциркуляція крові в ногах. Лікувальне носіння різних компресійних предметів одягу показано, наприклад, при судинних проблемах з нижніми кінцівками.

Багато бігунів відзначали, що після використання компресійних гетр або гольфів, прояв варикозного розширення вен зм’якшувався, прогресування захворювання зупинялося, незважаючи на триваючі навантаження. Це, безумовно, не може виправдати тих людей, які, маючи захворювання вен, продовжують надмірно навантажувати свої ноги. Проте, численні зафіксовані факти стабілізації судинної патології у таких людей підтверджують користь носіння компресійної одягу в період фізичного навантаження.

Від можливих травм компресійні шкарпетки та гольфи, звичайно, не захистять. Однак підтримуючий «каркас» надає додаткову стійкість нозі. Віддалено такий «каркас» виконує функцію екзоскелета: стабілізує суглоби і перешкоджає неприродним деформаціям.

• Сприяє посиленому обміну киснем тканин м’язів. За рахунок підвищення загального тонусу судин, циркуляція крові в ногах незначно прискорюється. Але цього незначного прискорення досить для поліпшення живлення м’язів киснем. Це означає, що м’язи будуть працювати більш ефективно.

• Стимулює виведення молочної кислоти з м’язових волокон. Відзначається, що після великих навантажень в компресійному трикотажі дискомфорт і біль в м’язах істотно менша.

• Знижує ймовірність судом литкових м’язів на довгих дистанціях. Це те, для чого потрібні гетри. Крім того, в спекотну погоду в них більш комфортно, ніж в повних гольфах або в штанях легінсах. Футболісти, наприклад, спеціально обрізають гетри, тому що бігається краще, якщо взуття контактує з бавовняним носком, а не з поліамідом. Втім, для звичайного бігуна, що долає прямолінійні дистанції, це не має великого значення.

• Покращує почуття тіла. Суб’єктивно рух ніг в компресійному одязі відчувається чіткіше. Поліпшується координація.

• Знижує навантаження на серце. В одному дослідженні було зафіксовано, що при бігу в компресійних гольфах (гетрах, штанях) серцевий ритм сповільнюється на 2 удари на хвилину, тобто приблизно на 1,5%. Незважаючи на невелике значення, це слід визнати важливою перевагою стягивающей одягу, яке, по меншій мірі, дозволяє більш дбайливо ставитися до свого серця.

Чи покращує компресійний одяг результативність бігу?

Виходячи з того, що серцевий ритм при бігу в підтримуючої одязі кілька сповільнюється, можна було б припустити, що це не тільки робить навантаження на серце більш щадним, але і дозволяє збільшити темп бігу на ті ж 1,5%. Зі свого боку, виробники компресійної білизни (наприклад, Nike) цілком очікувано заявляють про поліпшення спортивних результатів при використанні одягу їх виробництва.

Суб’єктивно людина, дійсно, відчуває себе в стискаючому одязі більш комфортно. Багато проектують своє суб’єктивне сприйняття на результативність спортивних занять. Часто можна почути думку, що в компресійному одязі біг став більш швидким і легким.

Щоб підвищити результативність у багатьох контактних видах спорту, запобігти травмам, покращити самопочуття, спеціалісти рекомендують носити компресійні футболки. А тут https://rexsport.com.ua/sportivnaja-odezhda/rashgardy-kompressionnye-futbolki можна придбати якісні рашгарди по найкращій вартості.