На аукціоні в Единбурзі продана найдорожча пляшка віскі в світі

3 жовтня в Единбурзі на аукціоні Bonhams Whisky Sale була продана найдорожча пляшка віскі в світі за 850 тисяч фунтів стерлінгів, що дорівнює майже 1,1 мільйона доларів. Початкова ціна пляшки 60-річного Macallan партії Valerio Adami 1926 роки (названа в честь знаменитого італійського художника Валеріо Адамі) становила 700 тисяч фунтів стерлінгів.

Щасливим володарем скотча врожаю 1926 року стало приватний акціонер з Азії, який брав участь в торгах по телефону, його ім’я не повідомляється.

Віскі Macallan витримувався в бочці 60 років - з 1926 по 1986 рік. Попередній власник придбав цю пляшку в 1994 році безпосередньо на заводі Macallan. Всього було випущено 12 пляшок цієї серії, інформації про інші пляшки з цієї партії дуже мало. Вважається, що одна була розбита під час землетрусу в Японії в 2011 році, ще одну ж просто відкрили і випили. З тих пір як аукціон анонсував цей лот, з усього світу, особливо з Китаю, надходили запити.

Haклeйки нa обмежений випуск цього віcкі були створені всесвітньо відомими xудoжникaми нaпpямку пoп-apт - Baлepіo Aдaмі і Пітepoм Блeйкoм. Цим частково і пояснюється така фантастична ціна. До речі, на сайті skupka.pro ви дізнаєтесь про послугу викуп віски, отож якщо ви є володарем колекційного ексземпляру, то зможете його вигідно продати.

Спеціаліст аукціону Bonhams Whisky Мартін Грін так коментує цю подію: «Я дуже задоволений настільки винятковим результатом. Для нас велика честь встановити новий рекорд, особливо добре, що це сталося в Шотландії, на батьківщині віскі».

Відомо, що одна з пляшок серії, яку ще називають «Святий Грааль», була продана на аукціоні в Гонконзі в травні 2018 роки за £ 814 тис., що стало світовим рекордом. До цього найдорожчою проданою пляшкою віскі вважався шестилітровий графин Macallan M Imperiale з напоєм 60-річної витримки. У 2014 році він пішов з молотка за $ 632 тис.

На даний момент Bonhams Whisky належить три рекорди з продажу найдорожчих пляшок віскі на аукціоні.

Варто зазначити, що за даними авторитетного індексу Rare Whisky Apex 1000, середня вартість рідкісного колекційного віскі за останні кілька років зросла в кілька разів. Так, якщо в кінці 2010 року пляшка з топ -1000 індексу коштувала £ 138, то в кінці вересня 2018 роки вже £ 779. Віскі з топ-100 за той же період подорожчало ще помітніше - з £ 238 до £ 1,5 тис.