Стрес на роботі: боремося з накопиченим негативом

Щодня кожна людина стикається з таким поняттям, як стрес. Перш за все, це обумовлено тим, що вона завжди перебуває в стані емоційної напруги. Робочий графік розписаний на кілька місяців вперед, нестача часу негативно впливає на емоційну складову.

Але незважаючи на те, що стрес став вже звичною частиною нашого життя, не варто забувати, що все ж він згубно впливає на фізичне та емоційне здоров’я людини. Стрес на роботі значно знижує продуктивність праці.

До слова, вчені довели, що стрес має свою шкалу потужності, яка не залежить від того, чим був спровокований емоційний сплеск - радістю або прикрістю. Тому не важливо, отримали ви сьогодні премію або заробили догану - ваш організм зазнав стресу. І для того, щоб не транслювати утворений в вашій свідомості негатив на оточуючих людей, друзів, членів сім’ї, важливо вміти правильно «розряджатися».

Стрес, як не дивно, може мати свої плюси. Головні з них: мобілізація організму (активізація роботи серцевої системи, дихання та ін.), тренування нервової системи, стимулююча дія на імунітет. Мінусів, звичайно, більше: стрес може стати причиною виникнення депресивних станів, спровокувати гіпертонію, виразку шлунка, бронхіальну астму, хвороби ендокринної системи, знизити працездатність, порушити сон, негативно вплинути на пам’ять і прискорити розвиток хронічних захворювань.

Як же правильно виходити зі стану стресу? Безумовно, допоможе вам у цьому унікальна система Турбо-Суслик, про яку можна дізнатися тут turbosuslik.org, а окрім того досить корисними стануь поради спеціалістів-психологів:

- Перше і найскладніше, але цілком здійсненне: вчіться керувати своїми емоціями. Змініть своє ставлення до проблеми, робочого завдання, схеми його виконання. Повірте, навіть “найстрашнішу” подію можна оцінити як негативно, так і позитивно. Та й страшне воно лише на перший погляд, другий буде вже більш простим. Вчіться дивитися на стресову подію двічі.

- У психології є таке поняття - «почуття потоку». Коли людина, захоплена своєю справою, зовсім забуває про відпочинок. Не забувайте про почуття міри. Не звалювати на себе більше, ніж здатні понести. Трудитися в міру сил і отримати задоволення від зробленого набагато приємніше, ніж ставити високі цілі і розчаровуватися на фініші.

- Уникайте інформаційних шумів: захистіть себе від зайвої і негативної інформації.

- Проблемне коло не повинне замикатися на вас! Один на один зі стресом не впоратися. Друзі, приятелі, колеги, близькі люди - ось ваші справжні помічники. Обговоріть свої думки з ними.

- Посміхаємося! Доведено: навіть якщо у людини плачевний стан душі, робота лицьових м’язів в напрямку посмішки «включає» генетично закладений в нас механізм зворотного зв’язку і піднімає, «ремонтує» настрій. Але при цьому важливо потрібно думати про щось приємне.

- Рух - це життя! Фізичні вправи спалюють зайвий адреналін, викинутий в наш організм при стресі. Плаваємо, граємо в теніс, займаємося аеробікою - це кращі «антистрессанти». Однак і звичайна ходьба теж допоможе.

- Останнє і дуже важливе заняття в боротьбі зі стресом - вміння розслаблятися. Тут маса можливостей, все залежить від уподобань. Це може бути медитація, масаж або прогулянки на свіжому повітрі, читання віршів, прослуховування музики, краще класичної.