Усмішка на мільйон: важливі питання про імплантацію зубів

Останнім часом набула поширення технологія імплантації зубів як сучасна й ефективна альтернатива традиційному протезуванню. Білосніжна усмішка, здорові і якісні зуби в сучасному світі вважаються одним з головних зовнішніх доказів успішності людини. Однак багато людей до сих пір мають дуже туманне уявлення про те, як відбувається імплантація зубів і що для її успішного проведення потрібно зробити.

Відразу зробимо невелике, але важливе уточнення. На першу консультацію, якщо у вас не вистачає зуба або декількох, слід записатися не до імплантолога, а до стоматолога-ортопеда. Це той фахівець, який протезує встановлені імпланти.

Чому почати треба з нього? Дуже часто після видалення одного зуба решта починають «роз’їжджатися», і їх варто повернути на місце. А іноді спочатку зуби стоять нерівно, а значить, спочатку варто вирівняти їх положення, спланувати всю реабілітацію «від і до», і тільки потім приступати до імплантації. Плюс до цього, при відсутності декількох або всіх зубів, існує кілька варіантів протезування. Від того, який вид протеза планується, буде залежати кількість і позиції встановлюваних імплантів.

Записавшись на прийом до хірурга-імплантолога, перш за все потрібно дізнатися у нього, які саме імпланти він може запропонувати. Від цього залежить дуже багато - і якість самих імплантів, і їх ціна, і вартість роботи хірурга, і певні нюанси, пов’язані з післяопераційним періодом. Хороший імплантолог обов’язково розповість вам, які існують види імплантів, в чому переваги і недоліки кожного з них, як вони відрізняються за ціною, і порадить той імплант, який ідеально підійде саме вам. Відповіді на ці питання і треба добиватися практично відразу ж після початку розмови про можливість проведення операції в даній клініці. 

Існує ряд імплантологів, які працюють тільки з однією системою імплантів. Слід запитати, чому він надає перевагу саме цій системі, а не іншій.

Також слід детально довідатися про характер проведення операції - скільки вона займе часу, яких зусиль від вас вимагатиме, як буде здійснюватися анестезія. Незважаючи на поширену думку, операція з імплантації зубів не є болючою, оскільки в кістковій тканині немає нервових рецепторів. Та й відчуття в операційній рані в період реабілітації набагато комфортніші, ніж після видалення зуба.

Больові відчуття, які відчуває пацієнт, зазвичай пов’язані тільки з впливом хірурга на ясна, які доводиться розрізати, щоб оголити кістку. Але далеко не всі люди здатні перенести цю операцію в психологічному відношенні. Тому і варто запитати про характер застосовуваної анестезії. Зазвичай операцію проводять під місцевою, але в деяких випадках лікар може запропонувати і загальний наркоз при проведенні операції. Адже в разі застосування загальної анестезії пацієнт не буде проявляти занепокоєння, панікувати, що серйозно полегшить і роботу самого лікаря.

Зазвичай операція займає від десяти хвилин до однієї години за тривалістю, якщо ми говоримо про встановлення одного імпланта. Але все ж варто уточнити у фахівця, скільки конкретно йому потрібно часу на підготовку до операції, на її проведення і на післяопераційні процедури. Виходячи з цього ви можете планувати подальші дії, а також дізнатися у лікаря про тривалість періоду післяопераційної реабілітації та про те, які відчуття вважати нормою, а які - тривожною ознакою. Останнє питання, до речі, дуже важливе, оскільки далеко не всі пацієнти, встановивши імпланти, потрібний час дотримуються всіх рекомендацій лікаря.

Багато хто вважає, що раз імплант встановлений, то «справа зроблена», а значить, можна вести себе відразу при виході з стоматологічного кабінету так, як заманеться. Щоб не було різних прикрих пригод, і щоб не завдати шкоди самому собі, потрібно скласти чіткий список лікарських рекомендацій і призначень по догляду за імплантованим зубом.

Нарешті, велике значення має і вирішення питання про вартість проведення операційного втручання. Установка імплантів зазвичай обходиться не дорожче, ніж традиційне протезування зубів. Але вартість може відрізнятися в різних клініках. І тут вкрай важливо не потрапити в пастку власної ощадливості. Адже таке лікування - це не акція в перукарні, а імплант встановлюється не на місяць, а на десятиліття. Лікарі з недешевими цінами, швидше за все, врахують всі нюанси і зроблять все для того, щоб ви залишалися задоволені результатом на довгі роки.