Як вибрати щебінь для бетону

Важко назвати сферу будівництва, де б не використовувався щебінь. Це незамінний сипучий матеріал, який відрізняється великою розмаїтістю видів, і в кожному конкретному випадку слід використовувати матеріал тієї чи іншої фракції, міцності, кольору і морозостійкості. Спробуємо розібратися, які види щебеню існують, і як вибрати цей будматеріал, щоб він оптимально відповідав сфері застосування.

Бетон - це найпопулярніший будівельний матеріал, без якого не обходиться жодне будівництво. У складі бетону всі компоненти знаходяться в злагодженому взаємодії в чітко заданих пропорціях. Основні компоненти бетону: цемент, щебінь, пісок та вода.

Цемент - найдорожчий матеріал, тому часто доводиться економити його витрати. А ось пісок і щебінь для бетону можуть в його складі досягати 80% загального обсягу, виконуючи роль природних наповнювачів, завдяки яким можна знизити вартість бетону і підвищити його якість, в тому числі показник міцності. Наповнювачі в складі бетонного розчину надає йому необхідної жорсткості, і регулює ступінь його щільності. Тому важливо знайти оптимальне рішення і підібрати щебінь для бетону, рекомендований будівельними правилами і діючими нормами.

Перш за все, щоб підібрати щебінь для бетону необхідно знати розмір його фракцій і основні види. Так як щебінь для бетону використовується в якості наповнювача, то чим менше буде розмір фракцій його зерен, тим вище буде міцність бетону. Існують особливо важкі наповнювачі, які роблять бетон непроникним для радіації. Але в основному бетон в будівництві потрібен для міцності і стійкості будівельних конструкцій, тому в традиційному призначення використовується дрібнофракційний щебінь для бетону, з розмірами зерен в діапазоні від 2 до 20 мм. Такий щебінь гарантує міцність бетону і бетонного розчину.

Взагалі, вибираючи щебінь для бетону необхідно знати, що величина фракції щебеню не повинна за своїм значенням перевищувати одну третину розміру найдрібнішого елемента споруджуваної конструкції. Дотримуючись цієї пропорції можна отримати бетон з оптимальними характеристиками якості. Також при виготовленні бетону враховується його подальші призначення. Наприклад, якщо з бетону будуть виготовлятися якісь вироби невеликої товщини, то краще буде використовувати щебінь фракцій до 10 мм або від 10 до 20 мм, але не більше 150 мм.

У виробництві бетону використовуються основні види щебеню:

- гранітний щебінь застосовують для отримання найбільш міцних марок бетону, який в подальшому буде використовуватися при закладці фундаменту висотних будівель і при облаштуванні доріг;

- гравійний щебінь поступається гранітному в частині міцності властивостей, проте дозволяє значно виграти в ціні. Цей матеріал дуже популярний на будівельних майданчиках, оскільки отримання бетону з підвищеними характеристиками міцності потрібно не так вже й часто;

- вапняковий застосовується в процесі виготовлення низькоміцних марок бетону. Крім невисоких міцних показників вапняк характеризується порівняно низькою морозостійкістю.

Крім усього сказаного для виробництва бетону можна використовувати вторинний щебінь, одержуваний в результаті переробки будівельних відходів. Собівартість бетону, отриманого з використанням вторинного щебеню, скорочується на 25%.

На сайте компании «Sovok71» http://sovok71.ru/produkcziya/izvestnyakovyij-shheben/ вы можете по наилучшей стоимости заказать  известняковый щебень разной фракции, а также другие качественные стройматериалы.