Що потрібно знати про оцінку квартири

Рішення про продаж квартири рідко буває легким. При цьому власникам важливо визначити реальну ринкову вартість житла. Об'єктивна оцінка зменшує ризик втрати в грошовому вираженні, і, що не менш очевидно, сприяє залученню потенційних покупців.

Оцінити квартиру можна декількома способами:

- встановити ціну самостійно, орієнтуючись на середньоринкову вартість аналогічного житла;

- скористатися онлайн-калькулятором на сайті агентства нерухомості;

- порадитися з ріелтором;

- звернутися до незалежних фахівців, наприклад в компанію «ANC Project», про діяльність якої можна дізнатись на сайті https://anc-project.com/.

Незаперечна перевага незалежної оцінки - її максимальна достовірність і документальне підтвердження. Наявність звіту про оцінку квартири може зіграти ключову роль в здійсненні угоди, особливо, якщо покупець - юридична особа. Основний документ, який регулює відносини замовника і оцінної компанії - договір на надання послуг. Згідно з вимогами законодавства, процедура укладення договору є обов’язковою.

Для оцінки квартири замовник повинен надати пакет документів, в який зазвичай входять:

- документ, що підтверджує право власності;

- документи, що підтверджують особу замовника послуги і власника квартири;

- документи БТІ.

Для старих будинків додатково буде потрібна довідка про тип перекриттів і про те, що будинок не перебуває в планах на реконструкцію з відселенням або знесення.

Процедура оцінки виконується в кілька етапів і займає кілька годин. Експерти оглядають квартиру і будинок, в якому вона знаходиться; при цьому особливості, що впливають на вартість квартири, обов’язково фотографуються. Проводиться аналіз розташування квартири щодо об’єктів інфраструктури, а також огляд і аналіз діючих ринкових цін. На підставі отриманих даних експерти вибирають методику оцінки, виконують розрахунок вартості і складають звіт оцінки.

Вартість квартири залежить від цілого ряду чинників, частину яких цілком можна змінити на свою користь. Якщо рішення про продаж квартири не пов’язане з обставинами непереборної сили, варто зробити ремонт.

Важливий момент - інтер’єр і обробка повинні відповідати класу житла. Для елітних квартир обов’язковий євроремонт, оригінальні рішення із застосуванням дорогих матеріалів спрацюють на підвищення ціни. На стадії передпродажної підготовки квартири економ-класу замовляти дорогий ремонт не варто. Перетворити затерту хрущовку в розкішне житло технічно можна, але це економічно не виправдане. Таке житло знаходиться поза сферою інтересів забезпечених покупців, і просто недоступно тим, хто може дозволити собі покупку квартири в класі економ. Як показує практика, при продажу рідко вдається повернути більше 25% вартості ремонту.