Спортивне харчування. Вживати чи ні?

Останнім часом мода на гарне тіло, заняття спортом і спортивне харчування стають дедалі популярнішими. Цікаво, а чи варто витрачати на спортивне харчування бюджет, або ж цілком можна обійтися домашніми продуктами і коктейлями, приготовленими власноруч?

Взагалі, інформації, для чого потрібно спортивне харчування, які завдання воно дозволяє вирішити і іншого в інтернеті виявилося дуже багато, але розібратися в ній не так вже й просто. І дійсно, а чи потрібне воно взагалі нам? Давайте розберемося разом.

Отже, ви прийшли в тренажерний зал і вирішили піднабрати м’язову масу, або ж скинути зайву вагу. І напевно помітили, що дехто ходить з красивими пляшечками, розводять в них якісь порошочки і приймають до або після тренування. І навіщо ж вони це роблять?

Ну, по-перше, спортивне харчування допомагає заповнити дефіцит поживних речовин. До моменту тренувань і фізичної активності в залі ви швидше за все особливо себе фізичними навантаженнями не балували. А підвищення рівня фізичної діяльності висуває нові вимоги до організму, а саме Вашому тілу потрібно більш високі рівні вітамінів, мінералів та інших поживних речовин, таких для прикладу як глюкозамін і хондроітин, що забезпечують нормальний стан хрящової тканини.

Тут все просто, людина пітніє і з потом виходять не тільки шлаки, але і речовини, що підтримують високий рівень працездатності (солі, електроліти, витрачається глікоген - розряджається енергетичний акумулятор). Якщо ви прийшли в зал за м’язовою масою, то навіть невеликий дефіцит поживних речовин (зокрема протеїну, амінокислот) може саботувати ріст м’язів. В умовах супермаркетів і продуктів швидкого харчування і приготування (напівфабрикатів), ми не можемо покладатися на покриття ними наших зростаючих потреб. Якщо тіло відчуває дефіцит в одному або декількох поживних речовинах, то воно може бути не в змозі побудувати м’язи і спалювати жир належним чином.

Отже, без підтримки зі сторони буде вкрай складно ефективно досягати поставлених цілей. Таким чином ми плавно підходимо до іншого доводу, а саме: спортивне харчування прискорює досягнення бажаного результату в кілька разів. І це дійсно так! Ви в більш стислі часові терміни зможете досягти кращих результатів. Звичайно, це не завжди так і тут все залежить від голови на плечах атлета, але існують підтверджені наукові дослідження, які говорять про більш швидку і якісну зміну статури у людини, що приймає продукцію спортивного харчування на відміну від його повністю натурального побратима.

По-третє, це концентрований продукт з відносно високою біологічною цінністю. Яким би не був правильним ваш продуктовий кошик в ньому завжди буде багато «побічних» нутрієнтів, які не сприяють зміні композиції тіла - жири, цукру, і холестерини. Наприклад, в курці - це шкіра, в м’ясі - тваринний жир / сало, в яйцях - жовток. Від цього нікуди не дітися. Вірніше, питання вирішуємо шляхом більш довгої роботи з продуктами, їх обробкою - зрізання жиру, відділення жовтків від білків. Однак такий шлях досить довгий і стомлюючий, тим більше якщо вам потрібно з’їдати в добу 15-20 яєчних білків.

Продукти спортивного харчування також містять «баластні» домішки (жири, прості цукри), проте концентрації їх набагато менші, ніж в звичайних продуктах. Таким чином спортивні добавки є концентрованими аналогами звичайних продуктів, звільнені від непотрібних речовин.

По-четверте, спортивне харчування допомагає не порушувати режим приймання їжі в будь-якому місці і правильно тамувати голод. Часто у нас немає можливості повноцінно поїсти, зручна форма перевезення (шейкер або просто пляшка) дозволяють взяти спортивне харчування з собою в дорогу і не соромлячись вжити його.

По-п’яте, спортивне харчування дозволяє організму швидше справлятися з тренувальним стресом і нарощувати відновлювальні резерви. Спортивне харчування прискорює процеси регенерації м’язової тканини, оперативно поставляючи будівельний матеріал до місць розриву волокон (процес мікротравмування м’язів). Воно дозволяє значно прискорити транспортування амінокислот і підвищити швидкості відновлювальних робіт, організму. В результаті прийому спортивних добавок атлет здатний частіше тренуватися і краще «будуватися» і відновлюватися.