Купуємо побутову дриль

Дриль, поза всяким сумнівом, є найбільш затребуваним і найпопулярнішим інструментом будь-якого домашнього майстра. З її допомогою можна і полку повісити, і меблі полагодити, і вкрутити пару саморізів. Однак для всього цього потрібен відповідний і надійний інструмент. Так як ринок інструментів наповнений найрізноманітнішими моделями всіх кольорів і назв, правильний вибір може стати справою нелегкою.

Для того, щоб купити дійсно хорошу дриль для ремонту в недорогому інтернет магазині, навіть якщо Ви будете її використовувати як шуруповерт, міксер або ж як ударну дриль, рекомендуємо спочатку ознайомитися з основними тезами про те, як же правильно вибрати цей інструмент.

Давайте для початку розберемося, які дрилі бувають і в чому полягають основні відмінності між ними.

Дриль безударна

Цей інструмент призначений для різання акуратних отворів за допомогою свердління в різних матеріалах. Будь то деревина, метал або пластик. Завдяки тому, що безударні дрилі мають невеликі габарити і вагу, вони можуть забезпечити максимальну точність у виконанні своїх завдань.

Дриль ударна

Цей інструмент по своїй суті є певним гібридом безударной дрилі і перфоратора. Крім стандартних функцій свердління ударна дриль має режим свердління з ударом. Завдяки йому користувач зможе проробляти отвори і в твердих матеріалах, таких як камінь, бетон і цегла.
 
Дриль-міксер 

Міксери є більш вузькопрофільними інструментами. У їх функції крім свердління входить також змішування різних будівельних сумішей. Виходячи з цього, дрилі-міксери в своїй більшості є професійними інструментами і рідко купуються для домашніх потреб.

Перфоратори 

Якщо головне завдання дрилі - свердління точних отворів, то завдання перфоратора - руйнування. За допомогою перфоратора легко можна зробити отвір у бетонній стіні, або за допомогою ударного режиму зруйнувати цегляну стіну або пробити штробу під електропроводку. Однак слід чітко усвідомлювати те, що перфоратори не призначені для точного свердління. Намагаючись зробити такий отвір перфоратором, користувач просто ризикує зіпсувати матеріал і поверхню. Тому задаючись питанням, що краще вибрати дрилі чи перфоратор, усвідомлюйте те, що це інструменти в принципі різні за призначенням.

Коли ми розібралися в типах дрилів і їх призначення, давайте перейдемо до основних функцій і показників, на які необхідно звертати увагу при виборі дрилі.

Потужність двигуна 

Найважливіший показник в оцінці загальної продуктивності дрилі. Від цього показника залежить те, з якими за складністю завданнями Ви зможете впоратися. Однак при цьому не можна не враховувати той фактор, що чим більшою потужністю володіє двигун - тим більшим за вагою він є, і весь інструмент відповідно теж. Тому для свердління звичайних отворів не варто купувати занадто великі по потужності дрилі. Для безударних моделей цілком достатньо потужності в 500-600 Ватт. Для ударних - 600-1200 Ватт.
 
Швидкість обертання і її регулювання 

Для того, щоб виконати точний отвір в різних матеріалах необхідно, щоб дриль володіла достатньою швидкістю обертання. Більш того, для роботи з різними матеріалами важливо, щоб на дрилі можна було ще й точно регулювати швидкість обертання. Наприклад, алюміній і деревину найкраще свердлити на низьких оборотах. Тому при виборі конкретної моделі дрилі віддавайте перевагу не тільки максимальному числу оборотів, але і наявності регуляторів цих самих оборотів. Звертайте увагу на те, щоб дриль володіла регулятором оборотів. Звичайно їх встановлюють на кнопці включення і виглядають вони в вигляді невеликого коліщатка.
 
Тип патрона 

Дрилі в своїй масі володіють двома різновидами патронів. Ключовий патрон фіксує свердло за допомогою закручування його за допомогою спеціального багатогранного ключа. Швидкозажимні патрони використовують ту ж технологію фіксації, однак при їх закручуванні не потрібно використовувати ключ, оператор закручує патрон рукою.

Ключовий патрон є більш надійним пристосуванням, однак зміна робочих насадок в ньому виробляється досить повільно. Швидкозатискний патрон може значно скоротити час зміни насадок, проте багатьма майстрами вважається не таким надійним як ключовий. Крім того, слід окрему увагу приділити типам патронів, що встановлюються практично на всі сучасні перфоратори - патрони системи SDS. Їх головна перевага - швидка зміна насадок і ефективність в ударних роботах.

Однак є одне величезне але. Матеріали, які підходять під патрон SDS, здійснюються тільки для робіт з твердими матеріалами (бури по каменю цеглі і бетону). Ви не зможете встановити свердло по металу або дереву в патрон SDS.