Допомагаємо кімнатним квітам пережити осінь і зиму

Восени деякі кімнатні рослини "депресують". Одні перестають давати нові пагони і квітки, інші скидають листя, а треті хоч і продовжують рости, але їх паростки стають худими і чахлими. Це зрозуміло: день скорочується, сонця все менше, а це - справжній "хліб" для будь-якої зеленої рослини. Як же допомогти своїм улюбленцям?

Щоб створити у своїй домівці затишний куточок первозданної природи, насолоджуватись чудовим виглядом і ароматом вишуканої зелені, пропонуємо купити квіти в горщиках в інтернет-магазині hibox.com.ua. Багато з пропонованих тут рослин окрім всього, благотворно впливають на самопочуття, поліпшують стан здоров’я.

Мешканці тропіків

Помітна частина рослин, які ми тримаємо у себе в будинку, походять з місць з вологим тропічним кліматом. Такі, наприклад, антуріум, спатифіллум, традесканція, монстера, сингоніум, кавове дерево і ін. Їх легко відрізнити по м’яким, широким листям без будь-яких «механізмів захисту». Оскільки зими у них на батьківщині не буває, то головна наша задача - зберегти для них наближені до літніх умови утримання. А головні чинники, які обмежують нас в цьому, - недолік світла і низька вологість повітря.

Наші дії:

- поставити перераховані рослини на світле вікно;
- по можливості організувати їм підсвічування в найтемніші осінньо-зимові дні з допомогою люмінесцентних, енергозберігаючих або світлодіодних ламп;
- встановити поруч зволожувач повітря або поставити горщики з рослинами в піддон, на дно якого насипано керамзит і налита вода. Частіше обприскувати або обмивати листя;
- підгодовувати рідше, ніж влітку, або не підживлюють взагалі.

Субтропічні і пустельні жителі

Приклади: лимон, мандарин та інші цитрусові, азалія, алое, каланхое, пустельні кактуси, пеларгонія, фуксія, шефлера, юка і т.п. Ці кімнатні рослини відрізняються набагато більшою стійкістю до мінливих умов. Адже в їх рідних місцях трапляються і холод, і посуха. Говорить про це і їх зовнішній вигляд: здеревенілі стебла, щільні шкірясті листя, восковий наліт або опушення. Взимку вони майже не ростуть, але все одно не втрачають часу дарма - адже квіткові бруньки на наступний сезон у більшості з них закладаються саме в цей час.

Головна «кімнатна» проблема цієї групи зелених вихованців в тому, що взимку ми не даємо їм виспатися і спонукаємо рости за допомогою посиленого поливу і високої температури повітря, що призводить до витягування, жахливому росту, відсутності цвітіння і навіть загнивання коренів і стебел.

Наші дії:

- перенести горщики з квітами в саме прохолодне, але світле місце (оптимальна температура - +12 ... + 15 ° C) або відгородити їх від теплого повітря батареї за допомогою ширми;
- при необхідності підрізати занадто довгі пагони (у пеларгонії, фуксії);
- поливати бідно, у міру повного висихання субстрату в горщиках. Виняток - азалії, яким потрібна постійна вологість, і кактуси, полив яких припиняють повністю на 2-3 місяці;
- не підживлювати до весни.

Цибулинні і бульбові рослини

Якщо трохи подумати, то відразу стає зрозуміло, навіщо цикламені, бульбовій бегонії, каллі, гіппеаструму, глоксинії потрібні їх бульби і цибулини. Так, для того щоб спочатку накопичити в них поживні речовини і вологу, а потім, скинувши листя і «зачаївшись», перечекати негаразди!

Саме тому подібні рослини можуть зимувати в досить широкому діапазоні умов. З настанням темних осінніх днів вони починають втрачати листя, поки їх зовсім не залишиться, і вступають в період спокою. Але проходить час (для цикламена і гіппеаструма - місяць-другий, для інших - трохи більше, до лютого - березня) - рослини прокидаються, і з бульб або цибулин з’являються нова зелень і бутони.

Наші дії:

- після того як рослини скинуть все листя, прибрати горщики з ними в темне прохолодне місце (+10 ... + 15 ° C). Бульби кал і бегоній можна викопати і зберігати в холодильнику, обернувши злегка вологою газетою або мохом;
- поливати зовсім трохи, але не давати грунту остаточно пересихати. Виняток - гіппеаструм: його цибулини краще зимують в повній сухості;
- не підживлювати;
- після того, як рослина почне прокидатися - пересадити її в свіжу землю і виставити на світле місце, поступово відновивши поливи та підживлення. Якщо природного світла ще мало, має сенс організувати підсвічування.

До речі

Осіннє ослаблення рослин, а також надмірно сухе повітря в квартирах часто призводять до того, що шкідники, що до цього моменту не доставляли особливих проблем, починають розмножуватися з подвоєною швидкістю. Особливо небезпечні павутинний кліщ, трипс, білокрилка. Уважно огляньте зелених вихованців (перш за все тих, що проводили літо на вулиці) і при необхідності обробіть їх відповідними препаратами.