LG хоче здивувати смартфоном з 7-ма камерами

Зовсім нещодавно LG анонсував смартфон V40 ThinQ, оснащений 5-ма камерами (про цю розробку ми писали минулого тижня), втім, судячи з усього, не збирається зупинятися у цьому напрямку. І тепер в компанії виношують плани створення гаджету аж з сімома камерами.

Отож, компанія LG отримала у відомстві по патентах і товарних знаках США патент на смартфон, оснащений відразу сімома камерами. У заявці описується смартфон з тонкими рамками навколо дисплея з невеликими вирізами під кожну з трьох фронтальних камер.

На задній панелі розташовано чотири модуля з камерами, організовані квадратом і вписані в круглу підкладку. Під камерами знаходиться сканер відбитків пальців. Задня панель вигнута, бічні грані скошені.

Загальні елементи дизайну схожі на смартфон LG G4, випущений компанією в 2015 році. Тильна ж камера дещо нагадує потрійну «квадратну» камеру в Mate 20 і Mate 20 Pro. А тим часом в інтернет-магазині mobistyle.com.ua можна придбати стильні чохли для LG Q9, а також для інших популярних моделей.

Більше камер!

Варто зауважити, що сьогодні смартфони з двома задніми камерами (або з подвійною камерою - як вам більше подобається) вже нікого не дивують. Але інтернет заповнюють фотографії смартфонів з трьома і навіть п’ятьма камерами - і багато жартують з цього приводу. Мовляв, ну ви туди ще 10 камер впіхніть. І знаєте, що? Впхають, і будуть праві!

Перш за все, варто відзначити, що кількість камер сьогодні можна нарощувати практично нескінченно. Минув той час, коли камера була мало не найдорожчою деталлю смартфона. Як і те, коли кращими камерофонами були суто дорогі флагмани. Сьогодні камера - цілком звичайний і досить дешевий компонент. Навіть якщо мова про якісний модулі.

Так що, можна не турбуватися що багато камер нормальної якості екстремально здорожчують смартфон, тому його можна фарширувати камерами і зберігати нормальну ціну. Але чи потрібно?

Щоб відповісти на це питання, потрібно порівняти смартфони зі звичайними цифровими фотоапаратами-мильницями. Так, ми в курсі, що такі фотоапарати вже майже ніхто не купує - і в цьому винні смартфони. Якість зйомки на мобільник сьогодні не гірша, а то і краща, ніж у мильниць. При цьому, телефон - це, вважай, «обов’язковий» гаджет, а фотоапарат - додатковий. А це і додаткові гроші, і додаткове місце в ручній поклажі.

Але завжди залишалася одна деталь, в якій смартфони все-таки програвали «мильницям». І це - оптичний зум. Так, ширококутного об’єктива, типового для смартфонів, вистачає в більшості випадків. Тільки ось для портретів він вже не дуже годиться, а іноді потрібно банально наблизити зображення. І що робити?

У різний час виробники телефонів пробували різні методи. Це і цифровий зум, це і спроби вбудувати громіздку оптику в сам смартфон. І навісні об’єктиви для мобільників. Але всі ці методи можна вважати лише «милицями», а не адекватним вирішенням проблеми. Цифровий зум, як не крути, псує зображення. Навіть якщо нейромережі навчаться адекватно збільшувати дозвіл картинки, все одно повнорозмірні знімки будуть виглядати краще - ті ж нейромережі зможуть обробити якісні фото в дуже якісні і підвищити їх різкість до рівня дорогого об’єктива на повнокадровому професійний фотоапарат.

Оптичний зум в смартфоні небажаний з іншої причини - габарити. Тобто, або потрібно робити смартфон істотно товщим (або щоб об’єктив сильно виступав - як у Galaxy Camera), або якість оптичної системи буде низькою.

Втім, найгіршими все одно залишаються навісні об’єктиви. По-перше, оптичні схеми смартфонів спочатку не розраховані, що там зовні ще щось буде приставлено. По-друге, пристойний об’єктив повинен бути дорогим, але хто ж його тоді купить? Так що, вихід залишається один - і він простий як все геніальне. Треба просто зробити смартфон з декількома камерами, і у об’єктива кожної камери буде своє призначення, своя фокусна відстань.