Гумі - рослина молодості і довголіття

«Дика маслина», «срібляста вишня», «райське дерево» - все це назви лоха багатоквіткового, або гумі. Це дуже давня культура, батьківщиною якої є Східна Азія. Однак, незважаючи на своє походження, лох непогано пристосувався до наших умов і цілком може вирощуватися в саду в якості декоративної і плодової культури.

До цієї родини належать більше 45 видів (вузьколистий, колючий, зонтичний, сріблястий, Еббінг і ін.) Але в наших садах найчастіше вирощують лох багатоквітковий - багаторічний чагарник висотою приблизно один-три метри з невеликими колючками і добре розвиненою поверхневою кореневою системою, яка не утворює кореневої порослі. Як і у інших різних представників даного сімейства (тобто обліпиха, шефердія) на різних коренях у гумі утворюються бульби, багаті азотом. При гарному догляді на одному місці він може плодоносити до 25 років. Дізнатись детальніше про посадку і догляд гумі ви зможете на сайті exoticsad.com, там же можна і замовити якісний посадковий матеріал.

Рослини можуть цілком мати абсолютно різну форму крони - від пірамідальної до розлогої. Листя цільнокрайні, довгасті, по формі нагадують вишневі. Верхня їх сторона покрита пухнастим нальотом сріблястого кольору, а нижня - коричневими лусочками. Під час цвітіння кущі покриваються запашними кремовими квітками, за формою нагадують маленькі дзвіночки. На відміну від обліпихи квітки у лоха двостатеві. Плоди масою від 0,6 до 2 г, вони також відрізняються різноманітністю форм - від округлої до циліндричної. Плоди червоного кольору з сріблястими крапочками, смак їх може бути від кислуватих до солодких з різним ступенем певної терпкості.

Плоди використовують як тонізуючий засіб і при різних захворюваннях шлунка і кишечника. За багатьма показниками гумі перевершує навіть обліпиху: містить багатющий комплекс вітамінів і біологічно активних речовин.  А от японці вважають, що вживання в їжу плодів гумі сприяє продовженню молодості і обов’язковому довголіттю людини!

Лох багатоквітковий - рослина світлолюбна. Кислий грунт за рік до посадки вапнують. Рослина погано переносить саме пересадку, тому саджанець слід відразу висаджувати прямо на постійне місце.

Для посадки краще всього використовувати дворічні саджанці. Рослини висаджують навесні (в квітні), розмір посадкової ями - приблизно п’ятдесят на п’ятдесят на п’ятдесят сантиметрів.

Отже, гумі може прекрасно рости в наших природних умовах. Є невибагливою, декоративною рослиною з смачними і корисними плодами. Шкідників і хвороб поки не помічено. Багато місця на ділянці не займає.