Експрес-ательє 3D-друку: високотехнологічні послуги в звичайному магазині

Буквально 20 років тому лазерний принтер справляв таке ж враження, як скляне намисто на аборигенів з якогось дикого тихоокеанського острова. Повсюдно відкривалися точки з експрес-друком, обладнані в кращому випадку копіром і принтером.

Специализация компании Plexiwire - производство абс пластика для 3D принтеров. Именно здесь вы можете заказать самый разнообразный расходный материал и современное оборудование для трехмерной печати, а для детей отличным подарком станут замечательные 3D ручки, с помощью которых они смогут реализоватьсамые замысловатые творческие фантазии!

Пройшли роки, технології змінилися, і тепер черги шикуються до точок, що пропонують послуги з 3D-друку. Звичайно, буде не зайвим згадати, що послуги з 3D-друку представлені досить широко. Але їх головний недолік - віддаленість. Щоб роздрукувати якусь дрібницю, клієнтові іноді доводиться проїхати через усе місто. У наявності факт - попит перевищує пропозиції. Тому що фірми і приватники, які надають подібні послуги, не роблять 3D-друк своїм основним джерелом заробітку. А дарма.

Все більше людей вважають за краще скористатися 3D-принтером і надрукувати що-небудь потрібне, ніж шукати потрібне в різних магазинах. І бізнес, відчувши такий попит, починає робити кроки у відповідь.

Американська компанія Staples, що спеціалізується на друці і копіюванні паперових документів, обладнала свої точки експрес-друку станціями для тривимірної друку. Станції рівня DIY - тобто «зроби сам». Процес повністю автоматизований. Клієнту достатньо принести на точку файли з тривимірною моделлю виробу і роздрукувати його. Легко, швидко і доступно!

Ключовою перевагою подібної послуги є не тільки доступність станції, але і широкий асортимент матеріалу для друку. Крім традиційних і дешевих пластикових джгутів в Staples можна друкувати пластиковим порошком, нейлоном і навіть керамікою. Прості моделі друкуються на місці, більш складні - віддалено. Готовий виріб через пару днів після замовлення можна забрати з магазину.

Технологія тривимірного друку високоточного промислового рівня, виконана на професійних станціях, піднімає планку якості наданої послуги на небувалий рівень. Мало яка компанія може дозволити собі подібні установки. При цьому вартість послуг для кінцевого клієнта мала, навіть в порівнянні з виробами, виконаними на побутових 3D-принтерах.

Такий підхід - яскравий приклад трансформування послуги на стику попиту і пропозицій, як це було колись з точками експрес-друку. Вони почали свій бізнес зі звичайним офісним обладнанням. Залишилися на плаву ті, хто вчасно змінив домашні «лазерники» на професійні системи друку і розширили свої послуги.

Ми знаходимося на початку шляху становлення бізнесу тривимірного друку. З одного боку - технології досі удосконалюються; з’являються нові матеріали, пристрої та можливості. З іншого боку - попит тільки-тільки починає формуватися, переростаючи з побутового одиничного творчості в утилітарну послугу. Наприклад, друк декількох сотень однакових виробів. Мало який приватник впорається з таким завданням. При цьому замовлення цілком в дусі малого бізнесу, де дбайливий власник віддасть перевагу точці експрес-друку з професійним обладнанням, ніж покупці принтера початкового рівня.