Радіатори опалення: типи, і особливості використання

Сьогодні на ринку ви можете знайти величезну кількість радіаторів на будь-який смак. Але щоб не заплутатися і зробити правильний вибір, потрібно знати їх відмінності і особливості.

Секційні чавунні

Це класичний тип радіаторів, якому довгий час не було ніякої альтернативи на вітчизняному ринку, а й сьогодні цей тип радіаторів дуже популярний. Причина такої популярності дуже проста: чавуну характерна хороша тепловіддача, він відчуває нейтральну дію від різних теплоносіїв, служить дуже довго (до 50 років) і ціна на радіатори опалення такого типу невисока. Єдиний мінус чавунних радіаторів - це неестетичність, зайва крихкість матеріалу і велика вага. Але, оскільки сьогодні за виробництво чавунних радіаторів взялися західні виробники, їх зовнішній вигляд завдяки використанню різних фарб і гарного дизайну дуже привабливий. Але слід пам’ятати, що у чавунних радіаторів теплопровідність нижча ніж у алюмінієвих, а у деяких вона менше в два рази.

Алюмінієві радіатори

До такого типу радіаторів можна підібрати три слова: легкі, красиві, елегантні. Крім того, вони мають гарну теплопровідність, секції з’єднуються вертикальними каналами і теплоносій рівномірно розподіляється по всій поверхні. А тут Интернет магазин Выгодный можна придбати ці вироби по найкращій вартості.

Алюмінієві радіатори бувають двох типів виконання: литі, у яких все секції представляють цілісну деталь і секційні, в яких елементи з’єднуються за допомогою клею або ущільнювачів.

У всіх радіаторів з алюмінію одна хороша властивість: вони можуть працювати при підвищеному тиску. Тому такі радіатори здатні працювати в будь-яких системах опалення і здатні заощадити значну суму коштів. Сьогодні на ринку найбільш популярні алюмінієві радіатори італійського виробництва, їм характерна як надійність, так і прекрасна тепловіддача. Алюмінієві радіатори витримують тиск до 25 атмосфер, що дає можливість встановлювати їх в міських квартирах.

Біметалічні радіатори

Біметалічні радіатори вигідно відрізняються від інших типів. Так, на відміну від радіаторів з алюмінію, вони містять провідні канали зі сталі, які залиті в алюмінієві ребра. Ця властивість значно підвищує міцність і стійкість до тиску, а також не допускає ніяких хімічних реакцій, як у випадку з алюмінієвими радіаторами. Біметалічні радіатори витримують величезний тиск до 170 атмосфер, що робить їх просто досконалим вибором для вашої квартири. Але як і будь-який технічний пристрій, вони не можуть бути досконалими.
 
Сталеві трубчасті радіатори

У такого типу радіаторів нижні і верхні колектори з’єднуються за допомогою ряду сталевих вертикальних трубок. З’єднання здійснюється шляхом зварювання і напрессовки, що дозволяє робити радіатори триметрової висоти. Деякі зарубіжні зразки здатні витримувати тиск до 15 атмосфер, а наші вітчизняні, нехай і трохи грубуваті, - до 25 атмосфер. Трубчасті радіатори покриті полімерним матеріалом, який прекрасно захищає від корозії. 
 
Сталеві панельні радіатори

Такі радіатори вважають ефективними, але лише при індивідуальному будівництві, так як вони нестійкі до високого тиску. Вони складаються з декількох панелей, які зварені з двох сталевих листів. У панелях штампуються жолоби для проходження через них води. Для збільшення тепловіддачі з заднього боку радіаторів приварюються виступи-ребра. Панельні радіатори добре захищені від корозії.

Таким чином видно, що для приватних квартир і будинків підійдуть будь-які перераховані вище типи радіаторів, в залежності від ваших фінансових можливостей і переваг. Установка радіаторів залежить від типу системи водяного опалення приватного будинку або квартири і величини тиску в котельні.