Вчені розшифрували геном пшениці

Міжнародний консорціум учених з 20 країн представив перший повністю анотований геном пшениці з інформацією про 107,8 тисячі генів рослини. Робота опублікована в журналі Science.

Пшениця - друга за обсягом виробництва сільськогосподарська культура після кукурудзи: за статистикою Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), в 2017 році людство виростило не менше 823 мільйонів тонн пшениці. Звичайно ж, вчасно і якісно зібрати, обробити і зберегти таку колосальну кількість - завдання не з легких. У цій справі потрібна ефективна техніка, і саме таку пропонує компанія “Ореховсельмаш”, по посиланню купить зернометатель можна ознайомитись і вигідно придбати її продукцію.

При цьому пшениця - одна з найскладніших з генетичної точки зору культур: у неї гексаплоїдний геном, що складається з трьох елементарних геномів, кожен з яких довший людського (всього 21 пара хромосом). Загальна довжина геному пшениці перевищує 17 мільярдів пар нуклеотидів, він у п’ять разів більший за геном людини!

Крім того, в геномі пшениці дуже багато, близько 80 відсотків, повторюваних послідовностей некодованих ДНК, через що правильно зібрати повний геном з коротких відрізків схожих між собою частин було дуже важко.

Міжнародний консорціум з секвенування генома пшениці (IWGSC) після 13 років роботи офіційно представив референсний геном пшениці сорту Chinese Spring - науковому співтовариству дані були доступні з січня 2017 року. Це найбільш повне (94 відсотки всього генома) і якісне прочитання генома пшениці на сьогоднішній день з інформацією про місцезнаходження на хромосомах і відомих функціях для 107891 гена і 4,7 мільйона ДНК-маркерів. Всі дані опубліковані у відкритому доступі, за кожну хромосому відповідала окрема група дослідників.

«Публікація референсного генома - кульмінація роботи багатьох людей, які об’єдналися під прапором IWGSC, щоб зробити те, що вважалося неможливим», - сказала виконавчий директор консорціуму Келлі Еверсоул (Kellye Eversole).

Як відзначають автори статті, референсний геном допоможе вченим і селекціонерам зрозуміти, які гени рослини визначають ті чи інші його ознаки, наприклад, стійкість до посухи або врожайність, і швидше отримати нові сорти пшениці, в тому числі за допомогою сучасних методів геномного редагування, таких, як CRISPR / Cas9.

Крім того, за допомогою референсного генома можна буде вивчати еволюцію пшениці і зміни окремих частин її генома в часі.

Надалі автори планують покращувати його якість, а також секвенувати геном інших сортів пшениці, щоб досліджувати генетичну різноманітність цієї рослини. Публікація референсних геномів рису і кукурудзи сильно підштовхнула генетичні дослідження цих рослин, і консорціум сподівається на аналогічний стимул для пшениці.