Готуємо автомобіль до зими

Зима - це досить складний час для автомобіля. Адже саме взимку у машини виявляються всі слабкі місця. Так що підготовка автомобіля до настання холодів є обов'язковою і невід'ємною частиною його благополучної експлуатації.

Інструктори з водіння настійно радять починати підготовку заздалегідь, щоб до першого снігу бути вже у всеозброєнні. Щоб не нарватися на зимові неприємності з машиною, ще восени проведіть найпростіші процедури перевірки і заміни (якщо буде потрібно) деяких елементів вашого транспортного засобу, неважливо чи це старенька “копійка” , чи новенька крута іномарка. Автоінструктора кажуть, що це не займе багато часу, зате заощадить вам нерви в разі поломки в холод на трасі і, можливо, навіть гроші.

Як підготувати автомобіль до зими?

Антикорозійні роботи при підготовці до зими полягають в обробці кузова спеціальними захисними засобами. Один з найбільш економічних варіантів - віск або мастика, якими покривають кузов. Обов’язкова і установка підкрилки та бризковиків - без них пісок швидко знищить шар грунтовки з днища.

Особливий акцент при підготовці автомобіля до зими потрібно зробити на готовності акумулятора. Слід переконатися в його зарядженості, чистоті клем, необхідному рівні електроліту. Стартер і генератор вимагають уваги після 100 тисяч кілометрів - слід замінити зношені елементи, змастити підшипники і відновити поверхні колектора.

Підготовка автомобіля до зими передбачає і заміну оливи. Серед усього розмаїття мінеральних, синтетичних і напівсинтетичних олив вибирати слід, орієнтуючись на індекс в’язкості і тип двигуна, зазначені на упаковці. Щоб визначити температуру замерзання, з 35 слід відняти індекс в’язкості. Наприклад, олива з показником 10W замерзне при -25 градусів. Найбільш якісними вважаються синтетичні суміші.

При підготовці до зими найважливіша значення мають роботи, пов’язані з гальмівною системою і підбором зимової гуми. Зношені колодки перед зимовою експлуатацією слід обов’язково замінити, як і манжети пильників гальмівних циліндрів, якщо гальмівна рідина підтікає. Не слід економити і на якісній гумі - в місті досить і простої зимової, за містом потрібна шипована. Бажана висота протектора - більше 4 мм, тиск в шинах - вище річного на 0.2 бар.

Уважно огляньте двигун, можливо потрібен новий фільтр картерних газів, чи інші запчастини, тоді їх можна вигідно замовити на exist.ua.

Особливості експлуатації автомобіля взимку

Для боротьби з льодом працівники дорожніх служб використовують хімічні реагенти, які згубно впливають на кузов і викликають сильну корозію.

Миття автомобіля взимку пов’язане з деякими труднощами - його небажано проводити в морозну погоду. Після перебування авто на мийці слід ретельно протерти ущільнювачі дверей і багажника, а замки і засувки - змастити.

Експлуатуючи автомобіль взимку, водіям слід пам’ятати про те, що при зупинці не можна затягувати ручне гальмо - через потрапляння снігу колодки дуже швидко примерзнуть до барабанів. Ця помилка особливо критична для машин з переднім приводом, тому що задньоприводним моделям звільнити колодки допомагає робота двигуна.