На чому можна, і не варто економити під час ремонту

Як вважають фахівці, правильна економія при ремонтних роботах - це вибір не найдешевших, а найкращих рішень. Спробуємо розібратися, на чому заощадити, а на чому не варто. Що робити, щоб не викинути гроші на вітер, а ремонт не затягнувся на довгі роки?

Ремонт в квартирі - це завжди аврал, який хочеться швидше пережити. Звичайно ж краще цю марудну справу довірити досвідченим креативним фахівцям, скажімо скористатися послугою ремонт квартир харьков, що надає компанія «СК-Профиль». А ще варто згадати про речі, на яких при ремонті краще не економити, щоб потім не довелося нічого переробляти.

Дизайн проект

Залучення до ремонту дизайнера інтер’єру і складання дизайн-проекту багатьом здається розкішшю. Так, це дорого, в середньому - 500-800 грн. за кв. метр. За ці гроші дизайнер складе обмірний план, де будуть вказані висота, довжина, ширина приміщень, розміри віконних і дверних прорізів, відзначені несучі стіни, розташування комунікацій. Зате потім вся сантехніка і побутова техніка благополучно встане на свої місця, і не вийде так, що пральна машина не влазить у ванну.

При необхідності дизайнер запропонує план перепланування приміщень, демонтажу і монтажу стін, проводки і комунікацій. І, звичайно ж, він створить візуалізацію майбутнього інтер’єру. Не менш важливо і те, що фахівець допоможе скласти кошторис ремонту - так ви отримаєте об’єктивне уявлення про те, скільки грошей і на що саме має бути витрачено.

Чорнова обробка

Чорнова обробка включає в себе електропроводку, монтаж водопостачання, теплих підлог і їх стягування, оштукатурювання стін. Якщо відклеєний шматок шпалер можна легко замінити, то неякісну штукатурку, стяжку або теплу підлогу, що вийшла зладу - дуже складно. Тому не варто економити на чорнових матеріалах. Найкраще, якщо ці матеріали будуть зроблені одним виробником, причому досить відомою фірмою.

Вікна та двері

Вікна та двері відповідають за звуко- і теплоізоляцію. Якщо віконні прорізи виходять на галасливу автостраду, то кращим варіантом стануть потрійні склопакети з системою проточної вентиляції. Профіль можна вибрати будь-який - як пластиковий, так і дерев’яний. Все залежить від уподобань і бюджету. Треба відзначити, що більш дешевий профіль з ПВХ краще поглинає шум, його легше мити, він більш довговічний. Зате дерево екологічне і має благородний зовнішній вигляд. Обов’язково зверніть увагу на якість фурнітури: краще вибрати петлі і ручки дорожчі, це окупиться з лишком.

Підлога і стелі

Ці поверхні повинні виглядати бездоганно і дорого, адже саме від них залежить зовнішній вигляд приміщення в цілому. Більшість експертів рекомендують стелити в житлових кімнатах дерев’яну дошку або натуральний паркет. Якщо вибір припав на більш демократичний за ціною ламінат, то краще придбати покриття як мінімум 32-го класу. Воно застосовується в комерційних приміщеннях, але відмінно підходить і для будинку. У домашніх умовах воно прослужить до 15 років.

Що стосується стель, то тут можна обмежитися традиційною побілкою і фарбуванням - звичайно, за умови, що стельові плити рівні. Натяжні, підвісні, а також стелі з гіпсокартону закриють необхідні комунікації і нерівності. Але гіпсокартон, наприклад, боїться вологи, та й підвісна стеля не захистить від протікань. А ось натяжне покриття, навпаки, витримає серйозний потоп.

Сантехніка

Ціни на сантехніку можуть вразити уяву непідготовленого покупця. Однак платити десятки тисяч гривень за ванну або раковину не варто, хоча і економити кожну копійку ні в якому разі не можна. Виберіть добре відомого виробника і купите в його лінійці найдорожчу сантехніку, яка вам по кишені. Як стверджують вітчизняні нормативи, термін служби залізної ванни повинен складати 25 років, чавунної - 40, 15 років повинні прослужити змішувачі у ванній і кухні, унітази - 30. Сантехніка - це вкладення довгострокове, тому розмінюватися на дрібниці тут не рекомендується.

Робота і час

Категорично не варто економити на будівельній бригаді, електриці і сантехніці. Хороші майстри не будуть працювати собі в збиток, так що підозріло дешеві варіанти відмітайте відразу. Не намагайтеся економити на часі: стягуванні, шпаклювання, цементу і фарбі необхідно належним чином висохнути. Поспіх тут ні до чого.

І остання порада: залиште резерв. Відкладіть на непередбачені витрати хоча б 5% суми, запланованої на ремонт.