Схильність до карієсу: ознаки і як з цим боротися

Ви можете чистити зуби двічі на день, користуватися зубною ниткою і ополіскувачем, але залишатися таким же чутливим до виникнення карієсу. Що може бути причиною, чому оптимальний зовнішній вплив все одно не гарантує здоров'я зубів?

Змініть раціон

Першим помічником карієсу є цукор в продуктах харчування - солодкі напої, ненатуральні (маються на увазі не свіжовичавлені) соки, борошняні вироби, солодощі (шоколадні, карамелізовані і ін.). Цукор погано розчиняється слиною і накопичується уздовж ліній ясен з іншими частинками нальоту. Саме в цих шарах створюються ідеальні умови для розвитку карієсу.

Якщо Ви зменшите вживання солодкого і збагатите свій раціон більше твердими, хрусткими продуктами, наприклад, яблуками, морквою, огірками, то рівень цукру, що накопичується на емалі, істотно впаде, а можливість їсти солодке все одно залишиться, адже дані фрукти і овочі також містять сахарозу .

Не користуйтеся чужими предметами гігієни

У кожної людини своя унікальна бактеріальна флора. Пропорції доброякісних і злоякісних бактерій також у кожного різні. Елементарним прикладом цього явища є захворювання і роздратування порожнини у немовлят і дітей однорічного віку, які виникають від того, що батьки облизують їх соски та іграшки, якщо ті впали, наприклад.

У дорослому віці уникайте контакту з чужим посудом, зубними щітками, пляшками з водою і іншими персональними предметами, що мають контакт з ротовою порожниною.

Контролюйте рівень вологості в роті

Це великий міф, що бактерії можуть розмножуватися тільки у вологих умовах. Сухість у роті, що з’явилася з віком або як побічний ефект ліків, хіміотерапії і хвороб все одно є базою для розмноження бактерій. Быльше того, низьке слиновиділення істотно знижує захисний бар’єр ясен, адже саме в слині містяться доброякісні бактерії, що борються з інфекціями. Проблему сухості можна вирішити, приймаючи більше рідини.

Слідкуйте за рівнем ясен

Ясна можуть опускатися з віком, внаслідок травм або з вини гінгівіту і пародонтозу. Опускаючись, вони оголюють коріння зубів, а це означає, що корінь стає більш вразливими перед бактеріями.

Важко відразу помітити опускання ясен - зазвичай пацієнти помічають це, коли рівень ясен практично «впав» до самого кореня і дотик до даної області викликає неприємні відчуття. Таким чином, оголена область є першою зоною для атаки бактерій.

До речі, іспанські біологи нещодавно виявили, що червоне вино допомагає запобігти карієсу і хворобам ясен. Вони встановили, що поліфеноли, котрі містяться в червоному вині перешкоджають попаданню на тканини ротової порожнини бактерій, які викликають карієс, періодонтит і гінгівіт. При цьому вони діють як самі по собі, так і разом з бактеріями-пробіотиками Streptococcus dentisani.

Як виявилося, і чисті поліфеноли, і екстракти навіть в невеликих концентраціях не дозволяють бактеріям залишатися на поверхні фібробластів і перешкоджають утворенню бактеріальної плівки на зубах.

Ефективна, безболісна і доступна стоматологія в Києві існує, і це доведено на прикладі клініки COMPLEX DENT. Саме тут застосовуються найпередовіші технології протезування, хірургії, косметичної реставрації, ортодонтії, відбілювання, і інші стоматологічні процедури, що забезпечуть вам здоров’я зубів і бездоганну усмішку на довгі роки!