Від чого залежить термін служби електродвигунів

Електродвигуни приводів працюють в руховому і гальмівному режимах, перетворюючи електричну енергію в механічну або, навпаки, механічну енергію в електричну. Перетворення енергії з одного виду в інший супроводжується неминучими втратами, які в кінцевому підсумку перетворюються в тепло.

Частина тепла розсіюється в навколишнє середовище, а інша частина викликає перевищення температури самого двигуна над температурою навколишнього середовища. До речі, по посиланню электромотор купить ви можете вигідно замовити 3-х фазні асинхронні електродвигуни серії АИР.

Матеріали, що застосовуються для виготовлення електродвигунів (сталь, мідь, алюміній, ізоляційні матеріали), мають різні фізичні властивості, які змінюються від температури. Ізоляційні матеріали найбільш чутливі до нагрівання і володіють найменшою нагрівостійкістю в порівнянні з іншими матеріалами, використовуваними в двигуні. Тому надійність роботи двигуна, його техніко-економічні характеристики і номінальна потужність визначаються нагріванням матеріалів, що застосовуються для ізоляції обмоток.

Термін служби ізоляції електродвигунів залежить від якості ізолюючого матеріалу і від температури, при якій вона працює. Практикою встановлено, що, наприклад, бавовняна волокниста ізоляція, занурена в мінеральне масло при температурі близько 90 ° С, може надійно працювати протягом 15 - 20 років. Протягом цього терміну спричиняє зношування ізоляції, тобто погіршуються її механічна міцність, еластичність і інші властивості, необхідні для нормальної роботи.

Підвищення робочої температури всього на 8 - 10 ° С скорочує час зносу цього виду ізоляції до 8 - 10 років (приблизно в 2 рази), а при робочій температурі 150 ° С знос настає через 1,5 місяці. Робота при температурі близько 200 ° С призводить цю ізоляцію в непридатність через кілька годин.

Втрати, що викликають нагрівання ізоляції двигуна, залежать від навантаження. Мале навантаження збільшує час зносу ізоляції, але призводить до недовикористання матеріалів і підвищення вартості двигуна. Навпаки, робота двигуна з великим навантаженням різко скорочує його надійність і термін служби, і також може виявитися економічно недоцільною. Тому робочу температуру ізоляції і навантаження двигуна, тобто його номінальну потужність, вибирають на підставі техніко-економічних міркувань з таким розрахунком, щоб час зносу ізоляції і термін служби двигуна в умовах нормальної експлуатації був приблизно 15 - 20 років.

Застосування ізоляційних матеріалів з неорганічних речовин (азбесту, слюди, скла та ін.), що володіють більш високою нагрівостійкістью, дозволяє знизити вагу і габарити двигунів і збільшити потужність. Однак нагрівостійкість ізоляційних матеріалів визначається в першу чергу властивостями лаків, якими просочують ізоляцію. Просочувальні склади навіть з кремнійорганічних сполук (силіконів) мають порівняно невисоку нагрівостійкість.

Правильно обраний двигун для приводу робочої машини, повинен відповідати механічним характеристикам, режиму роботи машини і необхідної потужності. При виборі потужності двигуна виходять перш за все з його нагрівання, а точніше нагріву його ізоляції.

Потужність двигуна буде визначена правильно, якщо при роботі температура нагріву його ізоляції близька до гранично допустимої. Завищення потужності двигуна призводить до зниження робочої температури ізоляції, недовикористання дорогих матеріалів, до збільшення капітальних витрат і погіршення енергетичних показників.