Солодка правда: який шоколад найкращий

Шоколад люблять практично всі: вік, стать, соціальний статус тут не має ніякого значення! І такі питання, як: який шоколад кращий, чим він корисний, і як його вибрати досить часто турбують ласунів.

Тільки найкращі сорти чаю і кави, найвишуканіший і найсмачніший шоколад, капучино, а ще великий асортимент якісного функціонального посуду пропонує мережа магазинів “Філіжанка”. Заходіть на сайт filizhanka.com, і вигідно замовляйте продукцію відомих виробників.

Чим корисний шоколад?

Шоколад входить до трійки найсильніших антиоксидантів, які продовжують нам життя. Але тільки чорний гіркий шоколад має таку якість. Варто тільки в чорний шоколад додати, хоч краплину молока, як всі антиоксидантські властивості шоколаду тут же пропадають!

Також шоколад містить в собі дуже велику кількість триптофану, який викликає викид серотоніну, саме з цієї причини після з’їденого шматочка шоколаду спостерігається підвищення настрою, і здається, що все навколо стало набагато яскравішим, і веселішим. Все це є наслідком дії ендорфінів (гормонів щастя).

Наступною позитивною властивістю, яким володіє гіркий шоколад - це наявність великої кількості флавоноїдів. Флавоноїди, які містяться в шоколаді, здатні оздоровлювати організм, не даючи утворюватися на судинах холестеринові відкладення, чистячи їх, захищаючи людину від серцево-судинних захворювань і сприятливо впливаючи на нашу нервову систему. Тому вживаючи регулярно справжній якісний чорний шоколад ми не тільки підвищуємо собі настрій, але також і захищаємо себе від багатьох серцевих недуг, продовжуючи тим самим собі життя.

Як зрозуміти, який шоколад справжній, а який підробка?

Перший етап відбору, який скаже вам про якість обраного шоколаду, це його вартість. Справжній шоколад не може коштувати дешево, так як справжні какао-боби, з яких виготовляється какао-порошок і какао-масло це досить дорога сировина.

На другому етапі відбору якісного шоколаду потрібно особливу увагу приділити його складникам. Якщо шоколад справжній, то в його складі повинні бути вказані такі компоненти:

- Шоколадна маса (какао терте / какао-масло / какао порошок / какао боби). Саме ці компоненти повинні стояти на першому місці.

Далі можуть йти такі компоненти, як:

- соєвий лецитин (суміш з фосфоліпідів разом з трігліцеридами);

- цукор / цукрозамінники або підсолоджувачі;

- кориця, ваніль, мед, горіхи / сухофрукти, різні натуральні трави і спеції.

Саме ці складники, і саме в такому порядку повинні бути вказані в якісному шоколаді Якщо ж порядок істотно порушений, наприклад, на першому місці стоїть не какао-масло або какао порошок, а цукор, замінник какао-масла, молоко сухе, молочний або рослинний жир і ін., то такий шоколад не варто купляти. Це не шоколад, а дешева його підробка!

Компоненти, яких не повинно бути в справжньому шоколаді: рослинний жир, маргарин, замінники какао-масла: кокосова або пальмова олія, борошно і розпушувач, патока, різні наповнювачі, ненатуральні ароматизатори, барвники, стабілізатори.

Коли ви вже придбали шоколад, залишається тільки переконається в його натуральності, спробувавши його на смак і оцінивши його візуально:

- справжній шоколад повинен швидко почати танути в руках і повільно танути в роті, так як температура плавлення какао-масла близько 32 градусів, нижча за температуру людського тіла. Але якщо шоколад був попередньо охолоджений в холодильнику або зберігався в умовах зниженої температури, то температура його плавлення буде відрізнятися.

- при розламуванні шоколад повинен видавати сухий хрускіт, а якщо дві половинки шоколаду побити одну до одної, то звук повинен бути досить дзвінкий. Це говорить про те, що шоколад був правильно відтемперований (охолоджений).

- зріз шоколаду (місце поломки) повинен бути абсолютно рівним, без зазубрин і бульбашок повітря.