Тепловий насос: як обігріти будинок дармовою енергією землі

Краща перевірка - це перевірка роками. Саме таку перевірку пройшли теплові насоси, що існують вже близько 60 років. Всі ці роки інженери ретельно вивчали тепловий насос, вдосконалювали його, поки не отримали гідний за всіма параметрами продукт.

Всі великі відкриття приходять випадково. Саме так в 1940 році трапилося з ученим-ентузіастом Робертом Вебером. Під час експериментів над морозильною камерою, Роберт звернув увагу, що труба, яка виходить назовні з холодильника, постійно гаряча, і це означало лише одне - повітря в ній теж повинне бути гарячим. Але як? Адже в морозилці воно однозначно холодне! Шляхом досліджень Вебстер з’ясував, що процес охолодження це просто витягування теплого повітря з холодильника назовні.

Такою приємною знахідкою не можна було не скористатися, і вчений підключив трубу до бойлера для нагріву води.

Можливості теплових насосів

Після виявлення такої корисної властивості, вчені стали ретельно вивчати можливість «відкачування тепла» і з інших джерел, і не помилилися. Виявилося, що тепло можна викачати фактично з усього, що нас оточує. Тоді і з’явилося три основних види теплових насосів за принципом взаємодії з середовищем.

Сучасні теплові насоси, такі як насоси Entheos - пристрої, які переносять розсіяну теплову енергію в будинок з грунту, води, або повітря. Тепло “перекачується” з менш нагрітого джерела до більш нагрітого, тим самим збільшуючи температуру другого. Далі через теплообмінник тепло направляється в домашню систему розподілу гарячої води. Вона може включати систему гарячого водопостачання, “теплу підлогу”, низькотемпературні радіатори і / або фанкойли. Установка теплового насоса вирішить проблему опалення та гарячої води у вашій оселі.

Типи теплових насосів

- Грунтові (з використанням грунтового зонда)
- Водні (з використанням свердловини)
- Повітряні (повітряна система опалення)

При виборі типу насоса, слід в першу чергу враховувати розташування вашого будинку, до найближчого джерела енергії. Якщо неподалік озеро або інша водойма - оптимальним стане водний тепловий насос.

Якщо ви зупинили свій вибір на грунтовому, слід розуміти, що він є найдорожчим з представлених типів. Так як передбачає використання спеціальної системи дорогих трубок. Вони можуть поміщатися вертикально (на глибину 50-150 м.) Або горизонтально - на глибині 1-3 метри. Якщо для першого варіанту розмір ділянки не має значення, то другий має на увазі наявність великої вільної площі. Найоптимальнішим вважається насос повітряного типу, так як для його установки не потрібно нічого ні бурити, ні копати, а установка займає всього кілька годин.

Варто зазначити, що на сьогоднішній день 70% європейських будинків обладнані саме тепловими насосами, адже цей вид опалення і гарячого водопостачання вважається найчистішим і економічно вигідним з усіх існуючих.

Переваги теплових насосів

Універсальність. За допомогою теплового насоса ви зможете не тільки нагріти повітря в холодну пору року, але і охолодити в особливо спекотні літні дні. Все що потрібно зробити - перевести вимикач з одного режиму в інший.  

Ефективність при однаковій витраті. Якщо порівняти кількість використаної електроенергії для роботи газового котла, отримуємо таке співвідношення: 0.9 кВт тепла за 1 кВт електроенергії. У той час, як тепловий насос виробляє 3-4 кВт тепла, за той же 1 кВт. Така висока ефективність пояснюється тим, що тепло не виробляється, а просто переноситися.

Екологічність. Тепловий насос не потребує палива. Тому він не викидає в навколишнє середовище ніяких шкідливих елементів. Можете бути впевненими, встановлюючи будинку тепловий насос, ви допомагаєте планеті стати чистішою!

«Всюдисущість». Теплові насоси бувають декількох видів: вода, земля і повітря. Можливість «викачувати» енергію з будь-якого з цих джерел, робить теплові насоси «всюдисущими», і не обмежує особливостями ділянки. Вас не повинна хвилювати погода навколишнього середовища, адже вона ніяк не впливає на роботу насоса.

А щодо мінусів, то основним є ціна теплового насоса, так як вона дійсно висока, а люди в Україні ще не звикли віддавати більшу суму навіть за якісний продукт. Але, важливо розуміти, що насос це не просто покупка, це інвестиція, яка окупається часто за 5 - 7 років.