Добрива восени: поради фахівців

Це тільки здається, що осінь - пора в'янення. Насправді і грунт, і рослини продовжують жити своїм життям. Тільки воно не так помітне, це скоріше внутрішнє, ніж зовнішнє, приховане від очей життя. І протікає не так бурхливо, як влітку.

Але, тим не менше, і цей період дуже важливий для рослин, адже в осінні місяці вони не стільки ростуть, цвітуть і плодоносять, скільки готуються до зими, накопичують у своїх клітинах корисні речовини, які допоможуть їм перезимувати. І для цього їм потрібна особлива дієта.

Як вибрати добриво

Надати різноманітне харчування в необхідній кількості можна, підгодовуючи рослини комплексними мінеральними добривами. Вибір їх сьогодні дуже широкий, для прикладу в інтернет-магазині https://vitagro.in.ua/. А відрізняються вони по співвідношенню компонентів і змісту розчинної і корисної частини.

Природно, краще добриво з вагомою корисною складовою. Як це визначити? Досить просто: склад комплексного добрива позначають умовною цифровою формулою, що виражає процентне співвідношення елементів. На перше місце у формулі завжди поміщаються основні елементи мінерального живлення - азот, фосфор. І калій. Наприклад, для збагаченого азотно-фосфорно-калійного добрива цифри будуть 14:14:14, для добрива з низьким вмістом фосфору і підвищеним калію- 16: 8: 20. Цифри 10: 8: 8 говорять, що добриво збіднене, корисних речовин в ньому мало.

Склавши цифри, складові формули, і віднявши її з 100, ви дізнаєтеся, скільки в добриві міститься баласту, тобто непотрібних солей. Добре, якщо баласт виявиться хімічно нейтральним і не принесе шкоди - але загальну засоленість ґрунту він в будь-якому випадку підвищить, а значить, рослинам важче буде забезпечити себе вологою (солі пов’язують воду і неохоче її віддають).

Якщо в комплексному добриві корисна складова менше 30% - добриво збіднене, більш цієї цифри - показники 1 середні, вище 40 - збагачене.

Крім загальної кількості корисних речовин в добриві потрібно враховувати і співвідношення важливих для рослини елементів - азоту і калію. Ці речовини конкурують між собою, причому азот активніший - навіть при їх співвідношенні 1: 1 засвоюватися буде в основному азот. Тому в збагачених добривах оптимальне співвідношення азоту і калію становить приблизно 14:25. Саме ця пропорція “змушує” калій на рівних конкурувати з азотом і засвоюватися в необхідній кількості - а значить, забезпечувати здоров’я рослин. До речі, співвідношення основних елементів вказує і на сезон застосування цього добрива!

Якщо величина першого показника - азоту - більше 16, це означає, що добриво призначене для весняного внесення, коли йде активне зростання і набір зеленої маси. У цьому випадку другий показник (вміст фосфору) бажаний на рівні 8-12, третій (калій) - на рівні 20-25.

Співвідношення 0,5: 10: 20 або 1,5: 12: 25 говорить про те, що вміст азоту мізерний і, отже, добриво призначене для осіннього застосування. Активне зростання закінчився, потреба в азоті знизилася до мінімуму, а в фосфорі і калії збільшилася, оскільки їх винос і вимивання за зиму бувають великі. Правда, вважається, що восени взагалі не треба вносити азот. Чому ж його все-таки включають до складу добрива? Справа в тому, що легкорозчинні азотисті сполуки забезпечують комплексному добриву повну розчинність. І, крім того, невелика кількість азоту в жовтні рослинам все ж потрібно - як раз в цей час у багаторічних культур, дерев і чагарників починається сезонний приріст кореневої системи.

Як застосувати?

Здоров’я рослин багато в чому залежить і від того, яким способом добриво потрапить за призначенням.

Якщо його вносять безпосередньо в грунт, то краще в розчиненому (рідкому) вигляді. Сухі гранули з їх дуже високою “точковою” концентрацією речовин негативно діють на мікрофлору (можуть її взагалі вбити), розчин же рівномірно розподілить солі в грунті. Мікрофлора зовсім не постраждає, якщо концентрація розчину не перевищить 3 г на 1 л (столова ложка з гіркою на 10 л води). Саме така природна концентрація ґрунтових розчинів в природних умовах на необроблюваних землях.

Рослини здатні приймати мінеральне живлення і через листя - вірніше, через судини і канали листової тканини. Природно, мова йде тільки про розчини. Після обприскування або “душа” поживні речовини надходять прямо в тканину листя дуже швидко (за секунди і хвилини), в той час як засвоєння через грунт і коріння затягується на годинник - шлях від кореня до листка не близький.

Крім того, при позакореневому підживленню виключаються хімічні зміни поживних речовин і перехід їх в нерозчинну форму (а в грунті це відбувається постійно). При підгодівлі дуже важливо і точно розраховану кількість живильного розчину: рослина швидко засвоїть все, що йому необхідно, а в грунт надлишок мінеральних солей не потрапить, і її властивості не зміняться до гіршого. Але застосовувати цю підгодівлю можна тільки в період вегетації, восени її доведеться виключити з раціону рослин, обмежившись лише внесенням добрива в грунт.