Ламінат, чи лінолеум: що краще підійде для підлоги

Ламінат і лінолеум є одними з найпопулярніших підлогових покриттів, що використовуються в квартирі. Як і будь-який матеріал, ці покриття мають свої переваги і недоліки: починаючи з естетичного і матеріального факторів і закінчуючи експлуатаційними властивостями.

Спеціалісти по ремонту, заміні підлог і укладання підлогових покриттів розповідають, які плюси і мінуси є у лінолеуму і ламінату і для яких приміщень вони підходять найкраще.

Куди краще стелити

Лінолеум - це більш бюджетний і універсальний варіант. Він добре підходить для коридору або кухні, якщо немає грошей на плитку. Волога, яка є в цих приміщеннях, не зможе деформувати це покриття, як, наприклад, ламінат, який дуже чутливий до вогкості. Але якщо постелити лінолеум в кімнаті, то виглядати це буде несолідно. З іншого боку, є види лінолеуму, які імітують дерево, вони розфарбовується під ламінат або паркет.

Також важливим моментом при виборі покриття є стан самої основи. Ламінат краще постелити в кімнату: він товстіший, ніж лінолеум. Всі можливі нерівності, які є в чорнових підлогах, можуть компенсуватися підкладкою і самим ламінатом. А лінолеум повністю обтягує основу підлоги. Тому напливи бетону відчуваються при ходьбі, це не дуже комфортно. Під лінолеум бажано вирівняти поверхню хоча б наливною підлогою. Не зовсім красиво, коли на лінолеум падає світло і на ньому видно горбки.

Ціни

Що стосується ціни, то тут теж не все однозначно. Є клієнти, які не люблять ламінат, так як він складається з не зовсім якісних матеріалів. Для них є лінолеум, що складається з природних смол, він більш екологічний. Але хороший лінолеум коштує зовсім недешево. За такі гроші можна підібрати ламінат досить непоганої якості.

Догляд

У плані догляду та експлуатації лінолеум виграє у ламінату. Для ламінату головне - це не переборщити з водою при вологому прибиранні. Він, як і дерево, відноситься до вологи відчутно. Ламінат має глянсову поверхню. Щоб запобігти розводам від ганчірки, потрібно додати у воду спеціальні засоби. І ще важливо добре віджимати ганчірку. Якщо пам’ятати про ці правила і не рухати по покриттю нічого важкого, а піднімати меблі, то подряпин не буде і ламінат прослужить довго.