Захищаючи права спадкоємців: що потрібно знати про заповіт

Чи завжди треба писати заповіт? Хто такі спадкоємці першої черги? Чи можна позбавити когось спадщини? Чи вдасться оскаржити останню волю? На ці та інші питання ви отримаєте відповіді в цій статті.

Хто вважається спадкоємцем?

Чоловік, діти та батьки - це спадкоємці першої черги. Якщо померлий не залишив заповіту, його майно буде розподілено між ними в рівних частках. Якщо нікого з цих людей в живих немає, то власність розділять між братами, сестрами, дідусями і бабусями, тобто спадкоємцями другої черги. Таких черг в законі сім.

А ось племінники і племінниці в переліку спадкоємців за законом відсутні. Однак якщо сестра або брат спадкодавця також до цього моменту померли, то їхні діти, ті самі племінники, мають можливість зайняти місце своїх батьків в черзі на спадщину за правом представлення.

Чи є родичі, яких не можна позбавити спадщини?

В законі є поняття «обов’язкова частка в спадщині». Існує перелік людей, яких навіть при наявності заповіту не можна повністю позбавити права на певну частину майна померлого. Не можна залишити без спадщини неповнолітніх або непрацездатних дітей спадкодавця, непрацездатного чоловіка, дружину або батьків, а також утриманців.

Коли заповіт оголошено, а вартість майна визначена, всі перераховані вище родичі гарантовано можуть отримати не менше половини того, що вони могли б отримати, якби заповіт не було написано.

Якщо, крім квартири, немає ніякого майна, чи варто складати заповіт?

Якщо власності у вас немає або її зовсім небагато, то турбуватися щодо вираженої на папері останньої волі, можливо, дійсно не варто. Як показує практика, заповіт складають люди, у яких багато спадкоємців, є достатня кількість майна, а також ті громадяни, які хотіли б передати щось стороннім людям, не своїм прямим родичам.

Чи можна заповіт оскаржити?

По-перше, сперечатися про зміст заповіту можуть тільки спадкоємці за законом або спадкоємці за заповітом, і доведеться самостійно доводити, що ви відноситеся до однієї з цих категорій. По-друге, найчастіше спадкодавця звинувачують, що він був не в собі, коли позбавляв когось права на частку в майні. До моменту, коли справа потрапить до суду, найчастіше упорядник заповіту вже помер, і доводити його слабоумство буде важко.

Оскільки в нашій країні будь-який заповіт засвідчує нотаріус, то опротестувати його вкрай складно.

Люди не вечны, и в конце жизненного пути многие сталкиваются с проблемой юридического переоформления имущества на родственников, или других лиц. Как сделать это грамотно, без рисков и недоразумений? По ссылке дарственная или завещание украина 2018 вы получите ценные советы о том в каких случаях стоит оформлять дарственную, а в каких писать завещание.