Надійне заземлення як гарантія безпеки житла

Серед різних можливостей зробити житло безпечним, особливе місце займає заземлення в приватному будинку: схема електромережі будь-якого сучасного будинку не буде затверджена, якщо в ній не буде передбачено підключення до захисного заземлення.

Існує кілька варіантів і схем заземлення приватного будинку, плюс чіткі вимоги ПУЕ (правила облаштування електроустановок) - все це треба знати і розуміти, щоб електрика в будинку була безпечною.

Навіщо потрібно заземлення в приватному будинку: принцип дії

Заземлення в приватному будинку вважається важливою частиною системи електропостачання. Його монтують з такими цілями:

- Захист мешканців будинку від ураження електрострумом (при торканні приладу з порушеною ізоляцією електропроводки);

- Коректна робота сучасних електричних пристроїв;

- Безпечна експлуатація газового обладнання;

- Ефективна робота блискавкозахисту.

А замовити надійні системи заземлення і блискавкозахисту можна на сайті https://volt.kiev.ua/ компанії  “VOLT & JOULE”.

Принцип дії системи заснований на елементарних законах фізики, які говорять, що електричний струм завжди рухається в бік найменшого опору. При пошкодженні ізоляції приладу струм виходить (замикається) на корпус. Така ситуація загрожує збоями в функціонуванні і поломкою, не кажучи про небезпеку для людини отримати чутливий розряд, випадково доторкнувшись рукою до поверхні.

При наявності заземлення струм розподіляється з урахуванням величини опору тіла і заземлюючого контуру будинку (в обернено пропорційній залежності).

Ретельно продумане захисне заземлення утворює електричний ланцюг з опором, значно меншим, ніж опір людського тіла. Струм, що проходить через людину, не зробить небезпечного впливу, а основний заряд піде в грунт.

Головним елементом заземлення приватного будинку служить контур заземлення. Ця структура складається з металевих провідників і електродів-заземлювачів (стрижнів або труб), заглиблених в грунт.

Внутрішня електропроводка за сучасними стандартами виконується трижильним проводом (фаза + нуль + заземлення). Провід захисного заземлення з’єднують контур з електропристроями.

Щоб забезпечити безпеку при грозах, використовують призначені для цього пристрою - розрядники, розраховані на великі величини струмів і напруг.

Елементи контура, варіанти заземлення та необхідні матеріали

Системи захисного заземлення (заземлення) прийнято ділити на наступні елементи:

- контур заземлення, зустрічається природний і штучний варіант;

- заземлюючі провідники.

Згідно ПУЕ кращим буде використання природного заземлювача (металевий паркан або трубопровід), якщо його опір відповідає встановленим нормам. В іншому випадку дозволено використовувати штучний заземлювач. Для його спорудження необхідні:

- Метал для заземлювача (труба, гладка арматура, сталевий куточок, прут, стрічка).

- Провід зі сталі, міді або алюмінію достатнього перетину.

- Матеріал для кріплення (металеві куточки, хомути, муфти).

- Кріплення та ізоляція з пластика.

Модульно-штирьове заземлення

Контур заземлення заміського будинку можна організувати на основі модульно-штирьового способу. Система вкрай стійка до корозії, при монтажі не використовується зварювання. Конструкція збирається з сталевих стрижнів довжиною до 1,5 м з нарізним сполученням. Обміднення (або з верхнім шаром з нержавіючої сталі) штирі забиваються в грунт вібромолотом (перфоратором) зі спеціальною насадкою. Електроди (штирі) монтуються на велику глибину, тому параметри контуру не залежать від сезонних змін. Комплект зазвичай купується в готовому вигляді у організації, яка займається установкою. Висока вартість такого контуру виправдана його довговічністю: термін експлуатації обміднення стрижнів досягає 30 років, з нержавіючої сталі - 50 років.

Контур з чорного металу

Така конструкція має обмежений термін служби (5-10 років, через корозію); з плином часу опір контуру значно погіршується. Допускається використання чорного металопрокату з антикорозійним покриттям, але треба звертати увагу, щоб таке покриття не було діелектриком.