Червона нитка на зап’ясті: історія і сакральний сенс

Сьогодні червону нитку частіше зав'язують на руку, якщо страждають від підвищеного тиску. Молодь - для краси, разом ще з десятком браслетів. Іноді ми бачимо червоні нитки на руках зірок шоу-бізнесу та політиків. Але звідки прийшла ця традиція і що вона означає? Якою має бути червона нитка, як її пов'язувати і на якій руці носити?

Нитки культур

Червона нитка на руці присутня у багатьох культурах, в тому числі, в давньослов’янській. Найбільш популярна нитка, яка прийшла з Ізраїлю і Каббали - це символ червоної нитки, якою була обгорнута гробниця Рахілі - однієї з попередниць людства.

Каббалісти вважають, що все негативне проникає в людину через ліву сторону (права рука віддає, ліва - приймає). І червона нитка, яку вони заряджають особливим способом, зав’язана на зап’ясті - це своєрідний оберіг, який вирішує відразу два завдання: не пускає в людину негативну енергію і робить позитивний вплив на долю.

У слов’ян червона вовняна нитка на руці вважалася оберегом від псування і пристріту. Також вона приносила здоров’я і щастя, оскільки вбирала в себе силу сонця і міць тварини. Існувало повір’я про богиню Либідь, яка навчила пов’язувати червону нитку на тин і таким чином подарувала секрет захисту будинку і сім’ї. На лівій руці нитку носили для захисту, на правій - для здобуття успіху. До речі, на сайті https://suveniry.net/ можна придбати червону нитку і інші оригінальні православні обереги і сувеніри.

За давнім циганським переказом, Свята провидиця Сара врятувала від переслідувачів святих апостолів. Її нагородили правом вибрати циганського барона. Тоді Сара витягла зі своєї червоної шалі довгу нитку, розрізала на кілька шматочків і пов’язала їх на руки претендентів. У одного нитка на зап’ясті засвітилась. З тих пір багато циганських течій підтримують традицію пов’язувати червону нитку претендентам на звання першого барона.

Є й інші легенди, вірування і традиції. Так, богиня Грея, шанована північноамериканськими індіанцями, використовувала червону нитку для зцілення. Червона мотузочок на зап’ясті в індуїзмі свідчить, що дівчина незаміжня, чоловіки використовують її як оберіг. Хтось із окультистів носить червону нитку на руці як знак протиставлення себе православ’я і християнства.

Історій про червону нитки дуже багато. Але незважаючи на відмінності, пов’язані з культурними і релігійними особливостями народів, вона всюди наділена особливим сакральним змістом.

З чого повинна бути червона нитка?

Чому колір саме червоний - версій теж безліч. Є навіть астрологічна. Це колір самої енергійної планети позитивного впливу - Марса. Червоний - символ могутності, сили і захисту. Не дарма багато прикрас, в тому числі одягу, жител і храмів, червоні. У Каббали це колір небезпеки, отже, оберіг червоного кольору повинен відлякувати всякого роду нечисть (яка може проникнути через ліву руку і досягти серця).

Чому нитка повинна бути саме вовняною? Тут є цілком сучасне пояснення. Вовна - джерело незначної статичної електрики, завдяки якій забезпечується позитивний ефект. Взаємодія з вовною впливає на циркуляцію крові в капілярах, здатна знімати запалення, прискорювати загоєння ран і розтягувань. Звичайно, наші предки не думали про електрику. Але, завдяки накопиченому досвіду, використовували цей матеріал цілком ефективно. Наприклад, щоб вижила недоношена дитина, її укладали в овечу вовну.

Як правильно пов’язати червону нитку?

Вважається, що червона нитка стане оберегом, тільки якщо вона правило зав’язана. А ще ця нитка повинна бути спеціально куплена майбутнім власником, а не знайдена вдома або подарована. І дуже бажано, щоб вона була куплена в священних, особливих місцях.

Нитку потрібно обв’язати навколо зап’ястя сім раз, закріплюючи кожне коло вузлом. Існує твердження, що зав’язувати нитку має близька людина, яка щиро бажає вам добра. Ще краще, якщо це буде не проста людина, а що володіє неабиякими здібностями, талантами або культовий служитель. Втім, слов’яни пов’язували нитку самостійно, але з обов’язковим читанням молитви перед кожним вузликом.

А ось браслети з нитки на замках, карабіни, з підвісками і інше подібне - це просто аксесуар. Сучасна мода, активно експлуатує зрослий інтерес до сакральних традицій і етніки. За твердженнями фахівців, такі обереги ніякої сили не несуть.