Дитина і спорт: коли починати і що вибрати

Здоров'я дітей та спорт взаємопов'язані! Всі турботливі мами і татусі знають це, і рано чи пізно замислюються над такими питаннями: в якому віці віддати дитину в спорт, яку спортивну секцію вибрати, з чого починати заняття і чи потягне малюк фізичні навантаження?

ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП

Мета кожного з батьків - не нашкодити зростаючому організму додатковими фізичними навантаженнями, а зробити так, щоб вони сприяли нормальному розвитку дитини, і зміцненню її здоров’я.

А тому перед тим, як визначитися з видом спорту і почати збирати інформацію про спортивні секції вашого міста, слід пройти ретельне медичне обстеження. Проконсультуйтеся з педіатром, хірургом, окулістом, отоларингологом - чи немає у вашого малюка протипоказань до заняття обраним видом спорту.

Також слід врахувати і особисті побажання майбутнього спортсмена. Якщо ви мрієте виростити зірку футболу або фігурного катання, а ваша дитина хоче займатися виключно танцями - не змушуйте її ходити на обрані вами заняття. Через силу успіхів вона не доб’ється, а примусових уроків вистачить і в школі!

КОЛИ ВІДДАВАТИ ДИТИНУ В СПОРТ І ЩО ВИБРАТИ?

Щоб визначити, коли ж віддавати своє чадо в спорт і в яку саме секцію, потрібно розібратися зі спортивними нормами.

Від народження і до 2 років

Відразу після народження крихітки ви можете займатися з нею фізичними вправами. Дуже корисна звичайна гімнастика для немовлят, яка включає масаж, дотики, вправи з допомогою батьківських рук або дитячого фітболу. У деяких сім’ях освоюють динамічну гімнастику і грудничкові плавання.

2-3 роки

У такому віці діти і фізична активність нерозривні! Малюки дуже рухливі, їм буває складно всидіти на місці, а тому батькам просто необхідно спрямовувати енергію в потрібне русло.

Удома можна систематично займатися з дитиною фізкультурою, а також придбати шведську стінку і різні дитячі тренажери. На прогулянках дозволяйте карапузові бігати, стрибати, грати в рухливі ігри, освоювати велосипед і самокат. Також ходіть разом на спортмайданчики, де є турніки і тренажери - нехай малюк потихеньку звикає до них. Не забувайте і про водні процедури: влітку - у відкритих водоймах, взимку - в басейні.

3-4 роки

У цьому віці дітям притаманні особливі гнучкість і пластичність. А тому можете сміливо віддавати дитину на спортивну або художню гімнастику, плавання, фігурне катання, спортивну акробатику. З 4 років дитина може також відвідувати заняття з шашок та шахів, які розвивають логічне мислення, кмітливий і розважливий розум, тактику і стратегію.

5-6 років

У віці 5-6 років дитина стає більш міцною і витривалою, здатною краще концентруватися і швидше реагувати. Можна вибирати для дитини такі види спорту: хокей, футбол, настільний і великий теніс, айкідо, легка атлетика, бальні та спортивні танці

7-8 років

У цьому віці маленькі спортсмени вже здатні проявляти такі якості, як швидкість, сила, сміливість, спритність, швидка реакція, а також командний дух. У цьому їм допоможуть командні види спорту - ті ж хокей, футбол, волейбол, баскетбол, гандбол. Також можна віддати дитину в секцію єдиноборств - ушу, карате, бокс або тайський бокс. До слова, ось тут http://stimul-s.com.ua/stati/boks-dlya-detey/ ви дізнаєтесь про київський фітнес-клуб “Stimul”, там є чудові дитячі секції по боксу, і іншим видам спорту. 

з 10 років

Настає пора зайнятися такими видами спорту, як велоспорт, фехтування, гірськолижний і ковзанярський спорт, вітрильний спорт, важка атлетика (з 13 років - для дівчаток), кінний спорт.

Все це, звичайно, приблизні цифри - на ділі ж викладачі будуть дивитися на здатності конкретної дитини, її фізичну підготовку і загальний стан здоров’я. У заняттях спортом обов’язково повинна бути мета. Не варто ставити перед дитиною занадто високу планку і налаштовувати виключно на перемогу в змаганнях, якщо ви хочете лише всебічно зміцнити й оздоровити його. Ну а якщо ви і тренер бачите у вашому чаді певні здібності і прагнення, то дерзайте - налаштовуйте його на нелегкий шлях майбутнього чемпіона!