Чому важливо своєчасно лікувати остеоартроз

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я ревматологічні захворювання - одна з найчастіших причин інвалідності в усьому світі. В середньому вони становлять 10% відсотків від всієї захворюваності. Серед них провідне місце займає остеоартроз. Больові відчуття, хрускіт і скутість в суглобах - очевидні симптоми цього одного з найпоширеніших хронічних захворювань суглобів.

До групи ризику найчастіше потрапляють люди зрілого віку. За статистикою, майже 80% пацієнтів старше 70 років страждають на остеоартроз. У кожного третього, хто звернувся до лікара, скарги на болі в суглобах.

У структурі загальної захворюваності дегенеративні захворювання, до яких відноситься остеоартроз, займають в Україні близько 12%. Причому жінки хворіють частіше, ніж чоловіки, співвідношення приблизно три до одного. Запускати це захворювання не можна, тому при тривалих симптомах слід звертатись до фахівців. У цьому контексті хочеться порекомендувати Інститут ортопедії НАМН України, саме тут під керівництвом досвідченого ортопеда-травматолога Осадчука Тараса Івановича ефективно діагностують, лікують це, та інші небезпечні ортопедичні захворювання.

Існує три основні причини виникнення остеоартрозу. Перша - це підвищене навантаження на здоровий хрящ, що може бути викликано фізичною працею і зайвою вагою. Друга - травмування, причому неважливо, скільки років тому воно сталося. Третя - генетична схильність. В процесі розвитку остеоартрозу внутрішньосуглобова щілина звужується, і кістки починають стукати одна об одну, що приносить людині сильний біль. Якщо довго не звертатися до фахівця і не лікуватися, можна стати інвалідом.

Фахівці рекомендують хворим обмеження статичних фізичних навантажень, щоб зменшити подальшу шкідливу дію на хрящ - це тривала ходьба, знаходження на ногах, підйом вантажів, біг, стрибки.

Але в той же час фізичні навантаження необхідні. При остеоартрозі корисні плавання і велотренажери, які допоможуть прибрати зайву вагу і відновити м’язовий тонус. При цьому хворому варто регулярно проходити ряд лікувальних процедур. Це вживання хондропротекторів, що поліпшують живлення хряща, протизапальні засоби, а також препарати гіалуронової кислоти. Дуже ефективна при остеоартрозі фізіотерапія - електрофорез і ультразвук з протизапальної маззю, магнітотерапія і лазеротерапія, які значно полегшують самопочуття хворих.

Якщо це потрібно, то харчуватися треба організувати таким чином, щоб знизити вагу або не набирати її. Корисні фрукти, овочі, кальцій і вітамін Д, а ще лікувальна фізкультура, басейн. Добре, коли є можливість отримати санаторно-курортне лікування.

Головне, що потрібно засвоїти кожному, кого турбують болі і хрускіт в суглобах, - необхідність комплексного лікування цієї хвороби. Чим раніше його почати, тим ефективнішим буде результат.