Ford показав концепт електричної робовантажівки майбутнього F-Vison

Компанія Ford представила нову концепцію для важких вантажівок на виставці комерційного транспорту IAA 2018 у Ганновері, Німеччина. Концепція F-Vision - це велика комерційна вантажівка, яка поєднує новітні екологічно чисті силові установки з системою автономного керування.

Представники компанії запевнили, що подібний транспорт в майбутньому здійснить справжню революцію в сфері автоперевезень.

Vision був розроблений і зібраний в турецькому конструкторському центрі Ford. Вантажівка виконана з використанням норм автономності 4-го рівня. Це означає, що вона може самостійно їхати без втручання людини і сумісна з європейським планом дорожньої мережі для автономного важкого комерційного транспорту. Вона призначена для самостійного пересування з можливістю керування водієм в міру необхідності. Електричний привід з використанням акумуляторів дозволяє позбутися від вихлопних газів, що забруднюють атмосферу.

Вікна автомобіля можуть автоматично змінювати відтінок для захисту від яскравого сонця, їх можна піднімати і опускати, щоб максимізувати або мінімізувати огляд водієві. Дизайн передньої частини F-Vision також може бути змінений. Для входу і виходу в кабіну вантажівки є одні двері з боку тротуару. F-Vision має автоматичний зв’язок з причепом для зв’язку і взаємодії.

Активна аеродинамічна конструкція цієї концептуальної вантажівки і запатентована система кріплення причепа дозволяють забезпечити тісний зв’язок і мінімальний розрив між кабіною і причепом на високих швидкостях. Це створює більш обтічну, інтегровану структуру, яка менше шумить на дорозі. Водій може також вибрати режим руху в колоні з іншими вантажівками, ще більш підвищуючи безпеку автономного водіння.

Виробництвом подібних вантажівок вже займається Volvo, вони проходять тести в США.

А раніше шведська компанія представила концепт безпілотного електричного тягача Vera. Вантажівка може буксирувати більше 30 тонн і підходить до стандартних напівпричепів. Управляється тягач через хмарний сервіс. Кожна вантажівка буде з’єднуватися з центром управління. Туди будуть передаватися дані про поточні координати, рівень заряду батареї, швидкості і часу прибуття вантажу. Таким чином фахівці в режимі реального часу зможуть контролювати і оптимізувати логістику, якщо в цьому буде необхідність.

У компанії Ford Trucks стверджують, що уявляють собі майбутнє, в якому люди і машини тісно взаємодіють, а автономні вантажівки працюють зі своїми водіями, а не замість них.