Кавоварки і кавомашини: що вміють і чим відрізняються

Для непосвячених кавоманів відмінності між кавоваркою і кавоваркою не настільки очевидні. Здавалося б, і те, і інше служить для приготування кави, де ж тут різниця? Тільки в назві? У нашому «кавовому» огляді розповідаємо про функції кавоварок і порівнюємо їх з тим, що вміють кавомашини.

Кавоварка варить каву

В першу чергу, необхідно розуміти, що кавоварка - це напівавтомат, вона не відповідає на всі 100% за весь процес приготування кави, а виконує лише одну свою ключову функцію - варіння кави. Відповідальність за всі інші етапи цілком і повністю лягає на плечі власника. Йому необхідно перед приготуванням самостійно розмолоти кавові зерна або скористатися меленою кавою, відміряти дозування з урахуванням міцності заварювання і так далі, в залежності від типу кавоварки.

Тип кавоварки визначає технологію приготування кави, її смакові особливості, а також ступінь залученості власника в процес приготування. Так, наприклад, капсульні кавоварки - одні з найпростіших і зручних в управлінні і догляді. Для того, щоб приготувати каву в такому пристрої, потрібно лише встановити капсулу з кавою і натиснути на кнопку «старт». Все відбувається просто, швидко і автоматично. Не випадково, такі пристрої іноді називають капсульними кавомашина. Однак, це не зовсім вірно. Можливості кавомашин значно ширші, в їх арсеналі десятки корисних функцій!

Що вміє кавомашина?

Давайте розглянемо базові функції автоматичної кавомашини:

1. Функція кавомолки з регулюванням розміру помелу. Як відомо, ароматні і смакові якості кави краще зберігаються в зернах, саме тому справжні любителі кави вважають за краще готувати свіжу мелену каву самостійно. Кавомашини з функцією кавомолки можуть істотно полегшити цей процес: пристрій вміє регулювати ступінь помелу (або ж її можна встановити в настойках самостійно), в залежності від виду зерен. Жорна в кавомолках найчастіше бувають металеві або керамічні. Останні краще, так як вони забезпечують помел без перегріву, і вода може рівномірно увібрати властивості меленого кавового порошку.

2. Підігрів та збивання молока. Цю функцію по-справжньому зможуть оцінити любителі капучино і інших молочно-кавових напоїв. Адже їм не доведеться самостійно або за допомогою ручного капучинатора збивати молоко в ніжну пінку. Кофемашина самостійно змішує гарячу пару, повітря і молоко для отримання легкої збитою піни потрібної консистенції.

3. Автоматичний дозатор кави. Дозування кави дозволить відрегулювати міцність напою в залежності від власного смаку. Також ця функція може бути корисна, якщо ви збираєтеся приготувати каву одночасно в двох чашках різної висоти і, відповідно, різного об’єму.

4. Попереднє змочування кави. Кавомашина з такою функцією перед заварюванням попередньо змелений і спресований порошок злегка обдає гарячою водою. Це допомагає зробити смак і аромат готового напою яскравішим і більш насиченим.

5. Вибір напою. Кавомашини, як правило, мають встановлені програми з приготування найпопулярніших кавових напоїв: капучино, еспресо, лате, ристретто, лунго і ін. В той час як кавоварка здатна приготувати тільки один тип кави: американо або еспрессо, - а для отримання кавово-молочних напоїв власнику доведеться самостійно дозувати і збивати молоко.

6. Приготування двох або більше порцій одночасно. Кавомашина з двома кранами для подачі напою вміє готувати каву з великої порції на дві чашки одночасно. Функція актуальна, як для офісу, так і для дому.

7. Підігрів чашок. Деякі кавові напої, наприклад, еспресо прийнято пити з товстостінних чашок, в яких кави повільніше остигає. Тому кавомашини обзавелися спеціально для гурманів функцією попереднього підігріву чашок.

8. Таймер автоматичного відключення. Охороняє пристрій, що працює від мережі, від можливих проблем і дозволяє знизити електроживлення до нуля, в той час, коли машина не використовується.

9. Автоматичне ополіскування і програма чищення від накипу. Кавомашина вразлива перед накипом і кавовими маслами, тому автоматична система очищення може не тільки позбавити власника від «головного болю», а й істотно продовжити життя самого пристрою.

Кофемашина - достаточно дорогостоящий апарат, и, следовательно, требует особого отношения. Во избежание непредвиденных поломок, прежде всего рекомендуется проводить регулярную диагностику, а поручить это дело следует опытным специалистам. Качественное и недорогое сервисное обслуживание кофемашин предлагает сервисный центр Seaco. Обратившись сюда вы гарантировано сможете продлить срок эксплуатации апарата.