Мистецтво ліпного декору. Труднощі вибору матеріалу - гіпс чи поліуретан

У сучасної людини ліпнина асоціюється з глибокою античністю - древньої Грецією, Римом. З'явившись кілька століть назад, вона не втратила своєї принадності, вишуканості і навіть святковості. Навпаки, сьогодні все більше захоплюють будинки і квартири, в яких є елементи цього оздоблення. Різноманітні медальйони, молдинги, панно, барельєфи прикрашають житло, роблячи його незвичайним і яскравим.

Так, ліпнина залишилася актуальною в наш божевільний час різноманітних високотехнологічних вдосконалень. За багато століть її не змогли замінити нічим схожим. Однак прогрес цивілізації все-таки торкнувся цього мистецтва, внісши, втім, лише корисний внесок, а саме урізноманітнивши асортимент матеріалів з яких виконується ліпнина.

Сьогодні ліпнина виготовляється зі сталі, алюмінію, архітектурного бетону, латексу (силікону), скловолокна, цементу та інших матеріалів. Однак найпопулярнішими матеріалами для ліпнини є гіпс і поліуретан. Кожен з них має свій набір якостей, свої переваги і недоліки.

Ліпнина з гіпсу

Гіпсова ліпнина є найбільш затребуваною на сьогоднішній день. На відміну від всіх існуючих «ліпних» матеріалів, вона має одну величезну перевагу. Однак, про все по порядку. Переваги гіпсової ліпнини:

1. Природне походження матеріалу. Це живий, екологічний, повністю безпечний матеріал, що дає можливість здійснювати монтаж ліпнини навіть в кімнатах з новонародженими дітьми;

2. Гігроскопічність. Ліпнина з гіпсу вбирає вологу при підвищеній вологості і віддає її за умови сухого повітря;

3. Довговічність. Ця перевага доведено історично - наявністю донині ліпних прикрас епохи класицизму, відродження, романтизму і т. д .;

4. Негорючість. Замовити ліпнину з гіпсу - значить забезпечити собі повну пожежну безпеку.

Обіцяною родзинкою в перевагах гіпсової ліпнини є її «гнучкість». Гіпс дає можливість виготовлення ліпнини з найскладніших індивідуальних малюнків та креслень, що не завжди можливо з будь-якого іншого ліпному матеріалу.

До недоліків гіпсової ліпнини можна віднести все ту ж гігроскопічність (не можна встановлювати в приміщеннях з надмірною вологістю без спеціальної обробки «гідрофобізації») і більш високу ціну в порівнянні з поліуретаном.

Ліпнина з поліуретану

Поліуретан почав застосовуватися для виготовлення ліпнини кілька десятка років тому. Це легкий, сучасний матеріал, з кожним днем ​​все більше популярний. Переваги поліуретанової ліпнини:

1. Не притягує пил і не вбирає запахи;

2. Не псується від грибків;

3. Стійкий до механічних впливів;

4. Має бюджетну вартість.

Недоліки ліпнини з поліуретану:

1. При найменшій помилці фірми-монтувальника забезпечений нерівний малюнок і нещільне прилягання деталей;

2. Пориста структура (спінений поліуретан), яка «гарантує» поліуретановій ліпнині усадку;

3. Зерниста поверхня, обумовлена ​​характеристиками поліуретану (спіненого) дуже часто дає нечіткість малюнка;

4. Монтується поліуретанова ліпнина з допомогою клею або шурупів, що часто призводить до браку.

Что собой представляет лепнина из гипса, особенности и преимущества применения, в чем различие от пенопластовых и полиуратановых аналогов, узнайте на страницах сайта lepka.biz. Здесь же вы сможете оценить оригинальные замечательные работы из гипсовой лепнины мастеров компании LEPKA.