Ментол: добро і зло в одному флаконі

Ментол - досить цікава речовина з безліччю корисних і незвичайних властивостей. Вона може бути корисною для здоров'я сама по собі. Але в компанії з іншими сполуками вона несе як добро, так і зло, і може як лікувати, так і вбивати.

М’ята і ментол

Ментол входить до складу ефірних масел, які отримують з м’яти. Практично всі представники цього рослинного роду відрізняються підвищеним вмістом ментолу. Але кількість ментолу в різних видах м’яти варіює. Тому для виробництва лікарських засобів використовується в основному м’ята перцева. Косметологи, крім неї, також відчувають прихильність до м’яті японської. Ароматерапевти і прихильники фітотерапії, крім м’яти перцевої, застосовують м’яту болотну і м’яту водну і т. д.

Ментол, холод і біль

Найцінніший компонент м’яти - ментол. Саме він надає м’ятній олії цінність. Ще Гіппократ використовував його для лікування розтягувань і болю в суглобах. А в китайських препаратах м’ятна олія використовується до сих пір. Безсумнівна перевага м’ятних олій в тому, що їх знеболюючий ефект проявляється навіть при зовнішньому застосуванні. Їх не потрібно ковтати або вводити всередину організм іншим шляхом, а значить, побічні ефекти будуть мінімальні.

Препарати з ментолом призначають пацієнтам з хронічним болем, з яким не вдається впоратися іншими болезаспокійливими засобами, в тому числі, людям, що страждають від артритів або від пошкодження нервів при травмі хребта. В останньому випадку морфій часто виявляється неефективним, а спроби охолодити уражену ділянку і тим самим зменшити біль дають занадто короткочасний ефект.

Яким же чином ментол знеболює? Спробуйте потримати в роті кубик льоду - тканини миттєво німіють, з’являється відчуття холоду. Якщо ж замість кубика використовувати м’ятний льодяник - відчуття будуть досить схожими, хоча льодяник явно не з морозилки. Виявляється, за відчуття холоду відповідає рецепторний білок TRPM8, вбудований в мембрану сенсорних нейронів. При падінні температури конфігурація білка змінюється, іони кальцію надходять всередину нейрона і запускають імпульс, за допомогою якого мозок отримує сигнал «Холод!» Дослідження показали, що TRPM8 з рівним успіхом активується ментолом.

Холодовий ефект від прийому ментолу змушує людину з закладеним носом відчувати себе краще. Цікавий момент: це результат саме обману почуттів. Дослідження показали, що насправді закладеність носа не стає меншою від вдихання парів ментолу при розсмоктуванні ментолових таблеток або ароматерапії з використанням м’ятної олії. Але відчуття холодку в носових ходах дозволяє учасникам дослідження стверджувати, що дихати стало легше. Вчені вважають, що такий «обман» - ефективне плацебо. Відчуття того, що дискомфорт став менше, повертає людей до нормального життя і дозволяє їм уникнути прийому судинозвужувальних препаратів, що призводять до різних побічних ефектів.

Ментол і судини

Ментол має ще й судинорозширювальну дію. Найвідоміший препарат на основі ментолу (і ізовалеріанової кислоти) - це Валідол. При його попаданні на слизову запускаються реакції, що призводять до розширення кровоносних судин і до вироблення ендорфінів і енкефалінів, які надають антистресовий ефект. В цьому і полягає механізм розвитку полегшення при болях в серці, яке настає після прийому Валідолу. Ніякого іншого результату від нього чекати не варто. Чай з м’яти перцевої також використовують при гіпертонії для зниження тиску. Корисно пити м’ятний чай перед сном, попереджаючи безсоння.

Олія м’яти проти бактерій

Ефірні олії м’яти з ментолом мають бактерицидну активність відносно грампозитивних бактерій, до числа яких входять стафілококи, мікрококи і ін. Вони досить ефективно блокують їх зростання та зупиняють поширення інфекції. А ось на грамнегативних мікробів м’ята впливає набагато слабкіше. На одних з них вона взагалі практично не діє (синьогнійна паличка), більш-менш обмежує зростання і розмноження інших (кишкова паличка), щодо ефективна проти третіх (шигели Зонне). Вчені пояснюють різницю особливостями в будові клітинної стінки мікроорганізмів. Дослідження також показали, що бактерицидна активність м’ятних масел дозволяє використовувати їх разом з антибіотиками. У деяких випадках це дає синергічний, тобто підсилює результат.

Ментол і паління

Як було сказано вище, ментол прекрасно знімає роздратування в горлі. Цим ефектом скористалися виробники тютюнових виробів і випустили на ринок сигарети з ментолом. Підступність цього ходу складно недооцінити: тонкі витончені сигарети зі зниженим вмістом нікотину, незвичайним ароматом і характерним смаком позиціонувалися як «дамські». Вони швидко привернули увагу цільової аудиторії і стали досить популярні. Серед любителів ментолових сигарет навіть існувала думка, що вони менш шкідливі, так як за рахунок ментолу знижується негативний вплив тютюнового диму на дихальні шляхи.

Насправді, ментол виявився «троянським конем». По-перше, він дійсно зменшує роздратування в горлі, але це призводить до того, що курець вдихає дим більш глибоко. В результаті шкідливі речовини проникають в легені далі, ніж при палінні звичайних сигарет, завдаючи серйозніший удар по легеням. Крім того, протикашльовий ефект ментолу робить сигарети з ним більш приємними для тих категорій людей, які частіше відчувають відразу до паління на перших порах: підлітки, жінки. А по-друге, ментол прискорює всмоктування нікотину, тим самим приводячи до більш швидкої реакції організму на нього. В результаті формується сильніша нікотинова залежність. Тому любителям ментолових сигарет складніше кинути палити - це підтверджено дослідженнями.

На сайті https://glav-dacha.ru/poleznye-svoystva-myaty/ ви дізнаєтесь про особливості мяти, її користь для організму в народній і традиційній медицині, способи приготування і рекомендації по вживанню, а також в яких випадках і кому вона протипоказана.