Заморожені фрукти, овочі, ягоди: особливості вибору, корисні властивості, правила приготування

Заморожування - один з найдавніших способів зберігання продуктів. Ще для імператора Нерона в кімнату для зберігання продуктів приносили сніг і лід, який витягували з замерзлих водойм в горах. У Європі ще довго не здогадувалися про цінність льоду і снігу, і тільки в 19 столітті в Англії були перші спроби заморожувати продукти, занурюючи їх у крижаний солоний розчин. Однак тільки з винаходом холодильників і морозильних камер, в домашньому господарстві стали застосовувати штучне заморожування продуктів, щоб продовжити їх термін придатності.

Пізніше популярність здобула шокова заморозка, яка відбувається в дуже короткий період і призначена в основному для овочів, фруктів і ягід. Але, вирушаючи в магазин за покупками, необхідно переконатися, що ви дійсно знаєте, як правильно вибирати якісні заморожені продукти.

Замороження - один з найпоширеніших способів консервування рослинної продукції. Дійсно, технологія «шокової» заморозки допомагає зберегти вітаміни і мінеральні речовини практично без втрат. Справа в тому, що вода, що міститься в клітинах, під моментальним впливом низьких температур - до -40º - не встигає перетворитися у великі кристали льоду, які розривають клітинні оболонки.

Тому овочі, фрукти і ягоди залишаються цілими і зберігають всі корисні речовини, якщо піддавалися обробці через кілька годин після збору врожаю. Так, австрійські дослідники вирішили порівняти заморожені і імпортні свіжі овочі, які продаються взимку. Зміст вітамінів в замороженому зеленому горошку, цвітній капусті, бобах, кукурудзі і моркви виявився вищим, ніж в свіжих імпортних овочах з Туреччини, Ізраїлю, тощо. А в інтернет-магазині https://sirop.club/ можна вигідно придбати ці, та інші якісні заморожені продукти.

Ще одна перевага заморозки в тому, що консерванти не використовуються. Щоправда, щоб не потемніли заморожені овочі і фрукти, використовується харчова добавка аскорбінова кислота, втім, вона є повністю безпечною.

Особливості заморожених рослинних продуктів

Відтавати, а потім знову заморожувати такі суміші не можна. Продукт може швидко зіпсуватися і викликати харчове отруєння. Є ризик, що розморожування може статися при зберіганні і транспортуванні. У західних країнах в пакети із замороженими продуктами вкладають лакмусові папірці, зміна кольору яких дозволяє визначити, піддавався продукт розморожуванню чи ні.

Вибираючи суміші, не полінуйтеся прочитати склад на упаковці. Все, що стоїть на початку списку, виробник повинен покласти в більшій кількості. Але деякі з них в овочеві суміші можуть не докладати найбільш цінні види овочі - зелений горошок, перець і т.д., і гриби - білі печериці, а замінювати їх на дешевші овочі, які стоять в кінці списку.

Також можлива кількісна фальсифікація плодів і овочів за рахунок нанесення товстого шару льодової глазурі. Ця кірка добре видно, якщо купувати заморожені продукти на вагу або в прозорих пакетах.

Як же вибрати якісні заморожені продукти?

- В першу чергу потрусіть пакет з замороженими овочами або фруктами, щоб переконатися, що вміст пакета не розморожувалося і не злиплося в суцільну масу.

- З розважних овочів і фруктів віддайте перевагу розсипчастим і твердим, як камінчики. Плоди повинні бути з чіткими гранями нарізки. Колір - яскравим однорідним і характерним для обраного вами продукту.

- Ні снігу, ні інею, ні темних плям, ні сторонніх запахів бути не повинно.

- Зверніть увагу на саму упаковку - вона повинна бути без пошкоджень. Якщо є ушкодження, то ймовірно продукт разморажувався, і всередину проникла стороння мікрофлора. Такий продукт краще не брати.

- На упаковці вказується дата заморозки. Чим довше лежить продукт, тим менше корисних речовин в ньому міститься.

- Не зберігайте куплені фрукти-овочі в домашній морозилці більше 9 місяців, так як з кожним місяцем вони втрачають смак і поживність. Заморожені фрукти та овочі зберігайте подалі від стулок холодильника. При частому відкриванні морозилки можуть бути скачки температури, через що утворюються кристалики льоду, які погіршують якість продукту.

- Заморожені продукти мити не можна, так як вода вимиває вітаміни і псує смак.

- Овочі, не розморожуючи, відразу кладіть в пароварку або киплячу воду.

- Фрукти викладають тонким шаром на суху тарілку і розморожують при кімнатній температурі. Або без розморожування також закладають в киплячу воду при варінні компоту, доводять до кипіння і тут же вимикають.

Якщо фрукти або ягоди хочете використовувати в якості начинки, їх можна не розморожувати.