Коли у Львові запрацює завод з переробки сміття

Про львівську сміттєву кризу знають, мабуть, всі. На сьогоднішній день одним з найдоцільнішим виходом з цієї ситуації вважається побудова сміттєпереробного заводу, про який вже не один рік ходять найрізноманітніші чутки, і міфи. А що ж з реальним станом справ?

Нагадаємо, 28 травня 2016 року у звалищі під Львовом почалася велика пожежа. Через два дні під завалами сміття загинули троє рятувальників. Тіло ще однієї людини - працівника полігону - так і не знайшли. В результаті трагедії Львів і ще чотири райони області втратили постійне місце для вивозу сміття.

Через це влада Львова були змушені вивозити сміття на полігони в інших областях України, що викликало опір як з боку місцевої влади, так і на державному рівні, що призвело до сміттєвої блокади Львова. Всі ці події неодноразово висвітлювалися в ЗМІ, зокрема, на https://korrespondent.net/city/lvov/ можна знайти багато свіжої інформації на цю, та інші актуальні теми міста Лева.

На початку червня міською владою була підписана угода з ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку) щодо виділення необхідних коштів для фінансування підприєства для переробки сміття.

Чому так довго готували документи

Про наміри ЄБРР виділити 35 млн. євро для будівництва сміттєпереробного заводу стало відомо тільки у вересні 2017 року. Всього ж угода готувалася близько півтора років. Багато часу пішло на підготовку техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) проекту, а також на пошуки земельної ділянки для майбутнього заводу. Спочатку завод планували побудувати на території ТЕЦ-2 на тій же вул.Пластовій, однак через протести місцевих жителів від цих намірів вирішили відмовитися. До того ж, пізніше з’ясувалося, що ця ділянка належить не місту, а сільраді села Сороки-Львівські. Тому для будівництва заводу обрали іншу ділянку в межах міста, яка раніше належала КП “Львівводоканалу”.

За словами заступника директора ЄБРР Марини Петрової, багато часу також пішло на обговорення фінансової складової угоди і на підготовку всіх необхідних документів.

У скільки обійдеться будівництво заводу

Сьогодні поки не відома остаточна сума будівництва сміттєпереробного заводу. Однак крім коштів ЄБРР вже виділено 40 млн грн з міського бюджету.

У той же час міська влада Львова сподівається, що наданих ЄБРР грошей повинно вистачити на будівництво заводу. Але якщо буде потрібно, місто готове дофінансувати будівництво в 2019 році.

Хто будуватиме

Замовником будівництва заводу у Львові буде комунальне підприємство “Зелене місто”, однак процедура визначення підрядника, тобто конкурс, буде проходити за правилами ЄБРР. Швидше за все, генпідрядником буде іноземна компанія.

“Це робиться для того, щоб прибрати корупційні ризики в цьому питанні. Тендер буде проходити максимально прозоро. Уже зараз в ньому зацікавлені взяти участь багато відомих компаній як з Німеччини, так з Франції”, - повідомив мер Львова.

Одним з критеріїв відбору переможця буде досвід компанії в будівництві подібних заводів (мінімум два об’єкти).

Згідно з умовами підписаної угоди, КП “Зелене місто” буде і розпорядником грошей ЄБРР. У той же час для контролю за будівництвом в ЄБРР збираються найняти окремого інженера.

“Це буде людина, незалежна як від міської влади Львова, так і від ЄБРР. Вона буде контролювати роботи по будівництву заводу на всіх етапах, а також стежити, як витрачаються гроші”, - повідомила заступник директора ЄБРР Марина Петрова.

Однак ще залишається відкритим питання, хто буде експлуатувати завод з переробки сміття. Як повідомив директор КП “Зелене місто” Вадим Ніздря, після будівництва завод ще рік буде знаходитися в тестовій експлуатації під контролем компанії, яка його і буде будувати. Після цього його долю буде вирішувати місто.

Який завод будуватимуть

Згідно ТЕО, у Львові планують побудувати завод механіко-біологічної переробки твердих побутових відходів потужністю 250 тис. тон відходів на рік (зараз місто виробляє близько 240 тис. тон сміття). При цьому все сміття буде спресовано у брикети: 60-70% відходів буде перероблятися в брикети, яке потім будуть витрачати в комунальних підприємствах; решту 30-40% продовжать захоронювати на полігонах.

“Разом з заводом буде побудована пресувального станція. Вона буде робити з цих залишків сміття брикети, а далі їх будуть захоронювати на полігонах у Львівській області”, - пояснив Вадим Ніздря.

Коли Львів отримає новий завод

Як стверджує Андрій Садовий, на будівництво заводу піде приблизно ще два роки. На рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища піде в 2,5 більше часу - близько 5 років.

Почати будівництво заводу у Львові хочуть вже в цьому році.

“Все буде залежати від того, скільки часу піде на експертизу ТЕО і на отримання дозволу на будівництво. Це досить тривала процедура, але ми сподіваємося пройти її до листопада цього року і почати будівництво”, - розповів керівник КП “Зелене місто”.