Повна автоматизація - майбутнє сільського господарства

Уже сьогодні поля розсікають безпілотні трактори, а виноград збирають роботизовані помічники. При цьому їм на допомогу летять дрони, а для оптимізації всієї цієї діяльності пишуться хитромудрі алгоритми. BBC розповідає про те, що майбутнє сільського господарства визначено!

Все починається з того, що з полів поступово пропадають люди. Не так давно був представлений німецький безпілотний трактор, який по запрограмованому сценарію без відпочинку обробляє поля. Над ним в цей час літають або повзають поруч по землі дрони, які оцінюють поточний стан врожаю і родючість грунту. Україна у цій справі теж не відстає, і красномовним прикладом цьому є ефективні системи паралельного керування сільгосптехнікою AVEGA, тут http://nvtua.com/ можна детальніше про них дізнатися.

В майбутньому рівень води та поживних речовин в грунті оцінюєватиметься спеціальними датчиками. Інформація з них може бути використана для активації поливальних систем і введення добрив. При тому, що клімат на планеті погіршується, а кількість родючих полів скорочується, врятувати ситуацію може тільки автоматизація і підвищення ефективності.

Так, стартап, що належить Bosch, розробляє систему автоматизації пророщування і тестування насіння різноманітних агрокультур. Система автоматично відстежує сприйнятливість досліджуваних культур до посухи і бур’янам. Інженери з Англії, в свою чергу, вважають, що фермерське поле може взагалі обійтися без людини. Проект Hands Free Hectare хоче довести це за допомогою безпілотних технологій.

Наступний крок - збільшення числа точних роботів, які автоматично зможуть стежити за врожаєм, обробляючи і збираючи його. Так на виноградниках Бургундії вже працює робот WALL-YE від винахідника Крістофа Резерв. Машина оснащена сонячними батареями, може працювати день і ніч, автономно обробляючи по кущу кожні п’ять секунд.

Змінюється структура самого фермерства. Паралельно з полями з’являються багаторівневі закриті системи. Японська фірма Spread створила автоматизовану фабрику по вирощуванню салату. Такий формат актуальний для місць з дефіцитом площі - ферми ростуть вгору, а не вшир - їх масштабування відбувається простіше і швидше.

За даними Міжнародної організації праці, частка найманих працівників, задіяних у сільському господарстві в країнах, що розвиваються, знизилася з 81% до 48,2%, в розвинених з 35% до 4,2% за період з 1950 по 2010 рік. Роботи ще сильніше прискорять цей процес.