Поради щодо вибору ехолота для рибної ловлі

Популярність рибопошукових ехолотів зараз висока. Річ зручна, багатофункціональна, широкого спектру застосування - часто використовується не тільки за прямим призначенням, а й, скажімо, для вивчення параметрів інженерних споруд під водою.

Тож не дивно, що в Україні можна зустріти цілу масу ехолотів різноманітих фірм-виробників, причому кожен продавець заявляє, що саме з його приладом ви зможете досягти неймовірного приросту улову.

Що потрібно знати при покупці ехолота.

Незалежно від марки і моделі, в класичному випадку ехолот складається з двох найважливіших частин: блоку з дисплеєм, який показує всю необхідну інформацію і датчика, їх, до речі, тут https://aquamania.ua/jeholotinavigatori/datchiki-jeholotov/ можна вигідно придбати.

Повна комплектність ехолота зазвичай наступна: дисплейний блок з підставкою, датчик випромінювача / перетворювача, транцеве кріплення датчика, керівництво по експлуатації приладу.

Один від одного ехолоти відрізняються не тільки кількістю променів і фірмовими технологіями, а й іншими важливими характеристиками. Наприклад, дозволом екрану (вимірюється в точках, чим більше точок, тим чіткіша картинка на дисплеї), розміром діагоналі екрана, потужністю випромінювача, захистом від води (обов’язково повинна бути IPX-7, яка припускає навіть занурення в воду).

У кожному більш-менш пристойному ехолоті є режим демонстрації можливостей - симулятор, який представляє собою записану в пам’ять приладу реальну ехограму. З її допомогою можна відразу ж при покупці потренуватися в управлінні електронним помічником рибалки, оцінити працездатність пристрою. Звичайно, можна запускати ехолот і “на суху”, але в цьому випадку на екрані ви практично нічого не побачите, так як сигнал датчика розрахований на роботу в водному середовищі.

Дуже важливим моментом є питання вибору джерела живлення. Акумулятором комплектуються тільки портативні версії ехолотів, які поставляються відразу ж з фірмовим кейсом для перенесення (і коштують відчутно дорожче); в стандартну ж поставку він не входить.

Витрата енергії приладом порівняно невеликі, тому можна сміливо порекомендувати китайське або тайванське дванадцатівольтове джерело живлення від 4-х до 7-ми ампер-годин. Такого “кубика” вистачить на кілька днів практично безперервної роботи. Зручніше купувати акумулятор окремо від ехолота в спеціалізованому магазині - це дешевше, і вибір більший. Заряджати такий акумулятор можна, звичайно, і самим звичайним автомобільним зарядним пристроєм, але якщо обзавестися спеціальним, з індикатором заряду / розряду, акумулятор прослужить вам набагато довше. Також варто нагадати, що на зимовій риболовлі час роботи акумулятора буде менше, ніж на літній.

Що повинен мати сучасний ехолот

Функції рибопошукового ехолота умовно можна розділити на три групи: визначення глибини і формування рельєфу дна, розпізнавання і виявлення риби, а також спеціальні функції.

Глибину, практично будь-який ехолот, за винятком, хіба що, Matrix 47, вимірює по одній точці. На екрані цій точці відповідає правий край екрана - саме звідти йде  зображення на дисплеї. Точність глибини залежить від структури дна і правильності установки датчика, як правило, похибка не перевищує десятка-другого сантиметрів.

Крім власне рельєфу дна, хороший ехолот повинен вміти формувати приблизну структуру донної поверхні різними кольорами, відокремлюючи щільний грунт від мулу і піску. GrayLine, Whiteline, Bottom Black і Structure ID - всі ці технології покликані полегшити розпізнавання структури дна для рибалки, а також забезпечити поліпшене відображення донних об’єктів.

Розпізнавання риби ведеться за допомогою спеціальних засобів обробки відбитого сигналу. У кожного окремого виробника своє “ноу-хау”, яке є таємницею за сімома замками. Зазвичай ехолот вміє працювати в двох основних режимах: режимі автоматичного розпізнавання риби (Fish ID, Sonar Echo Enhancement Technology) або без нього, коли сигнал риби на дисплеї відображається дугами. При цьому, яким би досконалим був ехолот, при роботі в автоматичному режимі допускається чимала кількість помилок. Наприклад, зграйка дрібної рибки може бути показана як одна велика риба, або рибою може бути відображений той об’єкт, який їй насправді зовсім не є. Саме тому рибалці вкрай бажано переходити до самостійної розшифровці даних ехограми.