Радіація в будинку і як з нею боротися

У 90-ті роки, коли повсюдно кипіли пристрасті з приводу Чорнобильської катастрофи, дозиметрами користувалися багато людей. Сьогодні до цієї теми звикли - відчути радіацію неможливо, значить, її як би і нема. Але це вкрай небезпечна помилка, так як радіоактивні предмети можуть в будь-який момент опинитися поруч з нами. Добре, якщо їх знаходять. А якщо ні?

Радіація може підстерігати нас вдома в найнесподіваніших місцях, і ця небезпека загрожує часом страшними наслідками. В кінці минулого століття в одній з квартир Краматорська при перевірці виявили потужне джерело радіоактивного зараження. Ним виявилася загублена колись в місцевому піщаному кар’єрі ампула з цезієм-137. Через трагічну випадковість вона потрапила в одну з панелей житлового будинку. Не дивно, що через певний час там стали вмирати дорослі люди і діти. Смертоносну ампулу виявили лише після того, як батько загиблої дитини наполіг на ретельній перевірці своєї квартири.

Непомітна небезпека радіації у побуті

Джерелом радіації часто виявляються предмети, якими ми без побоювання користуємося в побуті, поруч з якими відпочиваємо або працюємо. Порада: купіть тут www.iboxstore.com надійний лічильник Гейгера і перевірте перераховані нижче предмети домашнього вжитку.

Посуд. Келихи, фужери, салатниці з кришталю красиві і вишукані. Але цей дзвінкий прозорий матеріал таїть в собі небезпеку радіації через наявність в ньому свинцю, який не тільки токсичний, але і може виявитися радіоактивним. Кришталевий посуд не виділяє радону, тому як експонат за склом шкоди не принесе. Але зберігати в ній харчові рідини і продукти небажано.

Ще одним джерелом радіоактивності в вашій кухні може виявитися керамічний і глиняний посуд. Наприклад, покритий жовтою або вогненно-помаранчевою урановою глазур’ю. Ще в минулому столітті американські виробники наштампували великі партії такого кухонного начиння з радіоактивними солями урану. Пізніше виробництво посуду, що виділяє радіацію припинили, але вилучити екземпляри, що розійшлися по світу вже було неможливо.

Старовинні прикраси. Якщо у вас є брошки або кулони, вкриті яскравою глазур’ю, котрі дісталися у спадок перевірте їх дозиметром. У них також може виявитися радіоактивний оксид урану, через що фон поруч з такою річчю досягає 7 мкЗв / год, тобто в 35 разів вище допустимого. Взагалі небезпеку радіації таять в собі будь-які прикраси з каменів і кераміки, тому перевірити варто все.

Внутрішнє облицювання. Перевірка показує: в квартирі одними з найбільш забруднених радіацією місць часто виявляються ванни і санвузли. Концентрація радону в цих кімнатах найбільш висока через відсутність вікон і доступу свіжого повітря. Крім цього, в санвузлах іноді «фонують» облицьовані керамічною плиткою стіни і підлогу. Трапляється, дозиметр показує фон поруч з кахельною обробкою до 1,5 мкЗв / год і вище, що в 7 разів перевищує норму.

Сировиною для виробництва плитки служить глина, і якщо її взяли із забруднених радіацією родовищ, то такий оздоблювальний матеріал стає джерелом небезпеки для здоров’я людей. Гарантувати відсутність випромінювань не можуть навіть «правильні» документи. Тільки точний дозиметр радіації покаже, не випромінює чи радіацію ваша керамічна плитка.

Іграшки і інші предмети, що світяться в темряві. У 40-50-ті роки у великому ходу був спеціальний світлосклад постійної дії, яким покривали прикраси, стрілки компасів ї годиннків, елементи сувенірів і дитячих іграшок. Саме ця світломаса з радієм-226 в складі змусила сигналити дозиметр поруч з ялинковими прикрасами, про які згадувалося вище. Даних про небезпеку такої фарби в ті часи не було, тому її застосовували без обмежень, наносчи на всілякі стрілки, циферблати, ручки перемикачів. Такі предмети створюють небезпеку радіації донині.