Яким має бути харчування кошеняти

З появою в будинку маленького кошеняти багато господарів стикаються з проблемою годування нового вихованця. Саме правильне формування раціону тварини є основою здорового життя нявкаючого малюка.

Харчування до досягнення ним двох-трьох місяців складається тільки з молока матері. Якщо ж кішка не може годувати дитинчат, то прикорм кошенят доведеться здійснювати самостійно.

Сухий корм для кошенят

З двомісячного віку малюків краще починати підгодовувати різними кормами. З цієї цілю в раціон вводяться вологі консерви, м’ясо або сухий корм. Корм для кошенят істотно відрізняється за своїм складом від продуктів, виготовлених для дорослих особин: у ньому міститься набагато більше вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, жирів і білків.

Як тільки в будинку з’явився маленький улюбленець, необхідно дізнатися, який раціон підійде саме його породі. Для цього можна звернутися за порадою до ветеринара, або почитати відгуки інших власників. Найкраще відразу ж придбати якісний сухий корм. Правила його використання можна прочитати на упаковці: виробники вказують вік кошенят, а також добову дозу.

Якщо в раціоні використовується сухий корм, необхідно стежити за наявністю води в мисці і ставити її на відстані від миски з їжею.

Відгуки власників, які використовують сухий корм в раціоні кошенят, свідчать про зручність його застосування. Крім того, корм для кошенят преміум класу містить збалансований набір корисних елементів, тому догодовувати вихованця іншою їжею немає необхідності. Такий продукт обов’язково має в своєму складі таурин - амінокислоту, незамінну для організму кішки. При нестачі цієї речовини, одержуваної тільки з їжею, у тварини можуть з’явитися проблеми з роботою серця і мозку, а також із зором.

Краще використовувати сухий корм, ніж самостійно намагатися вирахувати правильну кількість жирів, білків, фосфору і кальцію, необхідних для розвитку тварини. Багато ветеринарів не радять купувати дешеві корми, а також розрекламовану продукцію, представлену на полицях неспеціалізованих магазинів. Якість цих кормів є дуже низькою!

У всіх магазинах для тварин можна зустріти сухий корм економ і преміум класу. При виробництві першого використовуються, як правило, найдешевші продукти - велика кількість зернових, а також м’ясо низької якості. Економ-корм часто містить занадто велику кількість фосфору, магнію і кальцію, що призводить до серйозних захворювань кошенят і до деформації суглобів.

Найкраще підбирати корми преміум-класу, так як вони часто містять добавки для вигонки з організму проковтнутої тваринкою шерсті, а також всілякі ефективні дієти, застосовувані при різних захворюваннях. Якщо правильно підібрати сухий корм, то на раціон кошеняти не піде багато коштів. До речі, почитайте Роял Канин продукция отзывы, це дійсно найвищої якості, максимально збалансований поживний корм.

Консерви для кошенят і вологий корм

Досить часто крім сухого, застосовується і вологий корм для кошенят. Така їжа доводиться до вподоби навіть найвибагливішим вихованцям. Завдяки високому вмісту в продукті рідини, організм малюка отримує необхідну кількість води, навіть якщо він мало п’є.

Консерви, як правило, продаються в герметично закритих банках і мають великий термін зберігання. Як тільки баночка відкрилася, найкраще якомога швидше використати її вміст. Бажано насипати кошеняті стільки їжі, скільки він зможе з’їсти за раз. Якщо ж консерви залишилися, їх необхідно пересипати в інший посуд і поставити в холодильник. Вологий корм являє собою щось середнє між консервами і сухим кормом. Такий продукт практично завжди отримує позитивні відгуки. Він містить шматочки, залиті апетитним соусом, і має вологість близько тридцяти п’яти відсотків - в кілька разів нижче, ніж консерви.

Як правило, пакетика достатньо для одного годування. Якщо кошеня не впорався з усією порцією, залишки їжі необхідно прибрати, так як шматочки дуже швидко висихають і втрачають свою користь.

Помилки господарів при годуванні кошенят

У раціоні кошенят не допускається застосування продуктів, що складно засвоюються їх організмом. Серед них:

- жирні вершки, козяче і коров’яче молоко;

- часник;

- сир;

- шоколад;

- ковбаса.

- сметана;

У більшості випадків про правильність харчування малюка можна судити за станом його шерсті і з поведінки тварини. Якщо кошеня малорухливе, а його шерсть блякла і тонка, варто додатково придбати спеціальні вітаміни.

Ні в якому разі не можна годувати кошенят зі свого столу, змішувати натуральні продукти з кормами. Сухий і вологий корм, що застосовується в раціоні кошеня, повинен бути однаково високої якості. Дешеві продукти можуть завдати вихованцеві величезної шкоди. Памятайте, раціон маленького кошеняти - це фундамент його здорового і щасливого життя!