Легінси: класика знову в моді

Немає на світі такої жінки, яка хоч раз в житті не наділа б легінси. Ті, хто заперечує цей факт своєї біографії, швидше за все, лукавлять. Чому? Та тому, що одні вважають, що це вульгарно, інші - що протипоказано будь-яким ногам, крім ідеальних, треті - що це пережиток моди 1980-х, а вона була такою вульгарною! Для когось це занадто спортивно, для когось - занадто сексуально.

Тим не менше, популярність на ці вироби не згасає. Зрештою це й не дивно, адже дійсно якісні легінси, що їх пропонує, для прикладу, інтернет-магазин https://donnabella.com.ua/katalog/niz/legginsy/ здатні стати достойною окрасою жіночого гардеробу!

Всім не догодиш. І що найдивніше, так було завжди. У всякому разі, з тих самих “облаяних” 80-х, коли легінси вперше з’явилися спочатку як одяг для аеробіки, а потім в будь-якому, навіть неспортивну гардеробі. Зараз важко сказати, що сталося раніше - повальне захоплення аеробікою у виконанні Джейн Фонди, чи захоплення легінсами всіх кольорів веселки. Втім, легінси спочатку були схожі просто на щільні колготки без шкарпеток і носили їх з короткими спідницями, пишними або, навпаки, обтягуючими. Тому що міні якраз тоді, на самому початку 1980-х, тріумфально повернулося в моду.

Трохи пізніше, увійшовши у смак, модниці стали носити легінси замість брюк. З об’ємними светрами, довгими сорочками і плечистими піджаками. Їх заправляли в короткі чобітки або доповнювали класичними човниками. Вісімдесяті були роками культу тіла, і натреновані аеробікою ноги гріх було не показати. Рівняння всі тримали на Мадонну, яка в ті роки щосили носила мереживні легінси з короткими спідницями.

Згодом ця ідея була сильно скомпрометована панянками plus size без комплексів з американської глибинки. Легінси з кросівками та гігантськими футболками, особливо в поєднанні з характерною мочалкою на голові - таким був головний кошмар тих років. Тоді здавалося, з легінсами покінчено, вони раз і назавжди пішли в минуле і спортивне сьогодення. Але не тут-то було.

Раптом на хвилі захоплення йогою і розвитку інтернет-технологій, що дозволяють працювати, не встаючи з дивана, стало абсолютно логічним носити улюблені легінси практично з ранку до вечора. Як до цього дійшло? Все просто: спорт став важливою складовою модного способу життя. Якщо в 1980-і йшла жорстока боротьба за красиву фігуру, то в наші дні - переважно за духовну і фізичну рівновагу і здоровий спосіб життя. Пробіжки в парку і пілатес, велосипед і скандинавська ходьба - активне проведення часу стало обов’язковим для всіх. Разом з тим спортивний одяг поступово перетворився на органічну частину повсякденного життя. І стало не відразу зрозуміло, чи то ви просто вийшли із зали і полінувалися переодягнути легінси або треники, чи ви так спеціально вбралися, щоб повідомити оточуючим про власну винятковість, тобто приналежність до світу здорових, спортивних, бігаючих і крутячих педалі.

А коли на хвилі економічної кризи в моду увійшов нормкор, то легінси, тренувальні костюми, толстовки, майки, футболки та інші звичні дрібнички з добре знайомих стали знаковими. Соціальні перетворення в суспільстві змішалися з модними. І якщо вся ця нормальність розчинилася в звичному модному пейзажі, то легінси зуміли зайняти центральну частину в цій композиції, особливо в наступаючому весняно-літньому сезоні.

Ностальгія по 1980-м - головний тренд останніх років. Тому і носять сьогодні легінси на всі лади - і гламурно, з підборами і шифоновими блузками з бантом, і на спортивний манер з укороченими топами, що відкривають плоский мускулистий живіт, і з вечірніми сукнями, як заповідав нам гранж. З елегантними човниками і високими чобітьми, з босоніжками на платформі і грубими черевиками. І нікого давно не займає питання їх доречності в будь-якій ситуації. У тому числі і урочистим святковим вечором. З шовковим смокінгом або мереживним сукнею, з пишною балетної спідницею або ніжним сукнею-комбінацією.

Самі легінси теж сильно змінилися за ці роки. Це вже зовсім не ті колготки з відрізаним носом. Їх шиють з найтоншої шкіри і слизького латексу, м’якого кашеміру і шовковистого трикотажу. Вони майже витіснили звичні штани і, як свідчить статистика, обігнали джинси за кількістю проданих одиниць. Так що треба встигнути ними насолодитися і як слід їх поносити - така надвисока популярність, як правило, означає початок кінця.