Якими повинні бути іграшки для дітей до року

З появою довгоочікуваного малюка, батьки починають замислюватися про те, які іграшки потрібні дитині. У цій статті розглянемо, для чого потрібні іграшки, як їх вибирати, які іграшки потрібні дитині до року.

Для чого потрібні іграшки дитині

Дитина при народженні приходить в абсолютно незнайомий світ. Якщо порівняти новонароджену дитину, і дитину у віці року, то стає ясно, що малюк за цей рік дізнається і «перетравлює» величезну кількість інформації, набуває величезну кількість навичок, звикає до світу, в якому живе, починає розуміти як можна взаємодіяти зі довкіллям.

В процесі пізнання навколишнього світу, важливе значення має предметне середовище, - те, чим дитина оточена, на яких предметах вона буде вперше «пробувати» який він, цей навколишній світ.

Іграшки - це найважливіша частина предметного середовища. Це засіб для пізнання світу.

Іграшки: багато чи мало

Іграшок повинно бути багато і різних. І предметів (НЕ іграшкових) теж має бути в доступі багато і різних. Але, з обов’язковими умовами.

- Не всі відразу. Якщо «навалити купу» іграшок перед дитиною, вона їх може навіть не побачити. Якщо, наприклад, дитина новонароджена, то «освоєння брязкальця» йде на одному брязкальці. Потім можна замінити на інше. Потім на третє. Коли освоєні всі три (на смак, постукали, покидали, тощо, по парі днів на кожну), то пізніше можна знайомі брязкальця, наприклад, прив’язати в ряд на мотузочці. І тоді можна буде чіпляти з рукою, зіштовхувати, стукати одну об іншу, і т. д.

- Обов’язкова участь батьків. Не просто «дали і забули». А обов’язково «пограли» тим, чим дали. Стільки разів пограли, скільки це потрібно конкретній дитині. З тим же м’ячиком або машинкою, всім дітям потрібно по-різному. Один майже відразу візьме і почне возити сам, і тоді потрібно «відповзти тихенько в бік і не заважати». А інший буде ще місяць вимагати щоб мама возила, а він допомагав, або ще якось. Потрібно дуже уважно спостерігати, навіть за зовсім маленькою дитиною. Якщо настав момент, що дитина і іграшка вже Вас не потребують, - то треба не заважати. Точно так само потрібно стежити, коли «час самостійної гри закінчився», і Ви знову потрібні. Потрібно відразу ж, моментально, бути поруч. Ця «гнучкість», звичайно при бажанні батьків, розвивається досить швидко.

- Розвиваючі іграшки «граються» з батьком. До самостійної гри переходимо теж по готовності конкретної дитини. При заняттях розвиваючими іграшками обов’язково підтримувати стійкий емоційний контакт. Цим Ви закладаєте «емоційно позитивний фундамент» для всієї наступних занять.

- Ще раз по кількості. Однакових предметів (іграшок) не більше 2-3 одночасно. Мається на увазі, два брязкальця, два-три м’ячика, спочатку два-три кубика, і т. д.

До речі, ось посилання детские погремушки купить, в інтернет-магазині ви завжди знайдете чудові забавки для вашої малечі!

Які іграшки потрібні дитині до року

- Матеріал іграшок должнен бути безпечний (пластик, дерево, гума).

- Помацайте іграшку як слід. Всі її елементи повинні дуже міцно триматися.

- Іграшки для маленьких повинні бути міцні, витримувати нескінченні падіння і кидки. Наприклад, є брязкальця, в яких всередині в прозорому обсязі насипані дрібні кульки. Цей прозорий обсяг не повинен розбиватися.

- Іграшка не повинна видавати запах (пластмаси, хімії).

- Вибирайте іграшки з чіткими (бажано чистими) кольрами: синій, жовтий, червоний, зелений.

- Намагайтеся вибирати так, щоб іграшка мала різну за фактурою поверхню.

- Вся поверхня іграшки повинна бути без кутів, гострих виступів, і т. д.

- Якщо іграшка видає звуки, перевірте, чи регулюється гучність. Чи приємні звуки, щоб вони не налякали дитини. Якщо іграшка задумана, щоб прикладати до вуха (наприклад, дитячий телефон), то звук повинен бути зовсім неголосний.

- Іграшки, які «звучать і світяться» краще брати такі, щоб вив вимикач цих ефектів. Щоб можна було пограти і зі звуком, і без.

- Вибирайте іграшки з тим розрахунком, що їх потрібно буде періодично прати (протирати). Якщо в м’якій іграшці (м’ячик, булава, тварина) всередині динамік, то його доведеться випорювати перед пранням, потім повертати назад, це зайвий клопіт.

- Якщо це іграшка, яку малюк буде використовувати «всім тілом», то перевіряйте міцність особливо ретельно. Це стосується стрибунців, гойдалок, ходунків, манежів, розвиваючих килимків і центрів, дитячих машин (на яких відштовхуються ногами). Перевіряйте міцність кріплення коліс, якщо іграшка для вулиці.